Gazdaság

2017.04.12. 20:00

Egy százalék: sok kicsi sokra megy

Veszprém - Az adóhivatal vagy a munkáltató is megcsinálja a személyi jövedelemadó-bevallásunkat. De ne felejtsük el az egy százalékot!

Piltman-Horváth Barbara

Idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is elkészíti a bevallás tervezetét, sőt, ha nem szólunk nekik, akkor május 22-e után már el is fogadják hivatalos bevallásként. Ha módosítani szeretnénk rajta, akkor azt tegyük minél előbb, de semmiképp ne feledkezzünk meg az adó egy százalékról.

Ha mi nem rendelkezünk felette, a NAV vagy a munkáltató sem írhat be akármit, így aztán az üresen maradt rubrika után az állam kapja meg a támogatást egy civil szervezet helyett. Ez nem tűnik nagy tragédiának, de azoknak a szervezeteknek, akiknek bevételük nagy részét ez teszi ki, azoknak érvágás lehet.

A NAV tájékoztatása szerint beteg gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják a legtöbben az szja egy százalékát. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben az adózóktól csak néhány perc figyelmet igényel a felajánlás.

Beteg gyerekeket és állatmenhelyeket segítünk legtöbben Fotó: illusztráció

Az adóhivatal mindjárt az új személyi jövedelemadó-bevallási felület kezdőoldalán feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak számukra szimpatikus civil szervezetet vagy egyházat.

Felajánlásokat kizárólag a listákon szereplő kedvezményezettek kaphatnak, vagyis azok a civil szervezetek, amelyek szeptemberig regisztráltak az adóhivatalnál és megfelelnek a támogatás feltételeinek, valamint a technikai számmal rendelkező egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok.

A felajánlók dönthetnek a rendelkező nyilatkozaton arról is, hogy ha a civil kedvezményezett kéri, a NAV közölheti-e nevüket, címüket és elektronikus levelezési címüket. A kedvezményezett ezeket az adatokat - öt évig - kizárólag közhasznú célú kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra használhatja.

Azok is rendelkezhetnek az egy százalékukról, akik már véglegesítették bevallási tervezetüket vagy bevallásukat munkáltatójuk közreműködésével nyújtják be, az e-szja rendszerében. a NAV honlapján elérhető link segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!