Gazdaság

2017.02.12. 13:30

Egy nyomtatvány kitöltésével könnyíthetünk a befizetésen

Veszprém - Nem kell megijedni az adótartozástól, részletfizetés vagy halasztás, sőt, akár mérséklés vagy elengedés is kérhető.

Piltman-Horváth Barbara

Ahogy közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje, egyre inkább eszünkbe juthat az is, hogy ha rosszul számoltak vagy utaltak a munkahelyen, akár nagy összegű tartozást is felhalmozhattunk, amit fájó lenne egy összegben kifizetni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatóság tájékoztatása szerint azonban nem kell megijedni.

- Amennyiben olyan adótartozás keletkezik, amely előreláthatólag rövid időn belül nem teljesíthető, lehetőség van részletfizetést vagy fizetési halasztást kérni. A tartozás mérséklése vagy elengedése szintén kérhető. A kérelmet már a végrehajtási eljárás megindítása előtt is be lehet nyújtani, továbbá az eljárás alatt is folyamatosan lehetőség van erre - válaszolták kérdésünkre. - Magánszemélyek a kérelmet személyesen az ügyfélszolgálaton, postai úton vagy elektronikusan is benyújthatják, illetékmentesen.

A lehetőséggel az egyéni vállalkozók is élhetnek, ha adótartozásuk keletkezik. A gazdálkodók azonban csak elektronikusan nyújthatják be a nyomtatványt, és az egyéni vállalkozók kivételével a gazdálkodó szervezeteknek 10 ezer forint illetéket is be kell fizetniük.

Az adótartozásra kérhetünk részletfizetést is, gazdálkodóként és magánszemélyként egyaránt Illusztráció: Shutterstock

Minden évben egy alkalommal lehetőség van automatikus fizetési könnyítés iránti kérelem benyújtására. Magánszemély esetében 200 ezer forint értékhatárig, maximum 6 hónapra járhat a részletfizetési kedvezmény, míg a gazdálkodók 1,5 millió forint értékhatárig, maximum 12 hónapra kaphatnak fizetési könnyítést.

Ezekben az esetekben a NAV nem mérlegelhet, törvényben biztosított a fizetési könnyítés. Érdemes betartani a részletek fizetési határidejét, ugyanis, ha nem teljesítünk időben, akkor a hátralévő tartozást egy összegben kell befizetni, és az adóssal szemben megindul a végrehajtási eljárás.

Ha valaki határidőben nem fizette meg tartozását, továbbá fizetési kedvezményt sem kapott, akkor a hivatal az egymillió forint alatti tartozással rendelkezőknek fizetési felszólítást küld ki. A tartozás megfizetésének elmulasztása esetén végrehajtási eljárást indít a hivatal - áll a hatóság válaszában. Ehhez külön intézkedésre nincs szükség, mivel minden esetben a lejárt tartozás alapján indul meg az eljárás. Ezután feltárják az adós vagyonát, mely bizonyos jogszabályi feltételek fennállása esetén lefoglalást, jövedelemletiltást, valamint inkasszó kiadását vonhatja maga után.

A végrehajtási eljárást mindaddig folytatni kell, amíg a tartozás teljes mértékben meg nem térül. A hivatal intézkedése ellen végrehajtási kifogással, illetve jogorvoslattal lehet élni.

A könnyítés tehát adott az adóhatóság részéről, hogy részletekben is fizethetünk, ugyanakkor nem érdemes késni a törlesztések befizetésével, mert könnyen kerülhetünk nagyobb bajba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!