Gazdaság

2012.01.25. 08:10

Egy igazán jó szakma felér egy diplomával

Megyei körkép - Leértékelődött a fizikai munka, a legtöbb szülő álma, hogy gyermeke diplomát szerezzen. Ezek a törekvések természetesek, de nem helyesek, ugyanis megváltozott a világ: egy jó szakma már felér egy diplomával.

Tremmer Tamás

A szakképzés "irányba állításában" jelentős szerepe van a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságoknak (RFKB), amelyek a közoktatásról szóló törvény alapján dolgozták ki és határozták meg a régió szakképzésének fejlesztési irányait és beiskolázási arányait. 

A szakmaválasztást megkönnyítendő, meghatározták azt is, hogy melyik szakma kap kiemelt támogatást: általános ápoló, mentőápoló, gyermekgondozó-nevelő, szociális gondozó, gipszmintakészítő, porcelánkészítő és -festő, energetikus, épületgépészeti rendszerszerelő, gépgyártástechnológiai technikus, gépgyártósori gépkezelő és gépszerelő, gépi forgácsoló, géplakatos, hegesztő, melegüzemi technikus, szerkezetlakatos, szerszámkészítő, üzemeltető gépésztechnikus, elektromechanikai műszerész, elektromos gép- és készülékszerelő, elektronikai műszerész, elektronikai technikus, mechatronikai technikus, villanyszerelő, műanyag-feldolgozó, gumiipari technológus, ács-állványozó, bádogos, kőműves, tetőfedő, szabó, bútorasztalos, dísznövénykertész, agrárgazdasági gépszerelő és gépjavító, mezőgazdasági gépüzemeltető és gépkarbantartó, húsipari termékgyártó.

Az RFKB döntött arról is, hogy a 20122013. tanévben a közép-dunántúli régió fejlődése és foglalkoztatási helyzetének javítása szempontjából kiemelten fontosnak minősíti az alábbi szakképesítéseket: épületgépészeti rendszerszerelő (2011. szeptember 15-től új megnevezéssel szerepel), gépi forgácsoló, hegesztő, ács-állványozó, szociális gondozó, kőműves, szerszámkészítő, géplakatos, villanyszerelő, húsipari termékgyártó.

 Emellett a szakmák minősítéséről és a régió térségi integrált szakképző központjai által indítani kívánt szakképző osztályokról is határoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!