Gazdaság

2015.05.14. 13:54

Csökkentik a bürokráciát - Együttműködés a Miniszterelnökség, a mérnök és az építész kamara között

Együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnökség a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK). A legfontosabb közös feladat az építésüggyel kapcsolatos állami bürokrácia jelentős csökkentése és az európai uniós források hatékonyabb és átláthatóbb felhasználása.

Tremmer Tamás

A megállapodás aláírása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Lázár János miniszter kiemelte: a szakmai szervezetekkel való együttműködéssel el szeretnék érni, hogy olyan új építésügyi rendszer, beruházási szisztéma jöjjön létre, amely csökkenti a bürokráciát az építtetők számára és garanciát jelent az államnak az adóforintok hatékony felhasználására. Hozzátette: alapvetően szakmai segítséget, kezdeményezéseket, jó ötleteket várnak az építész és mérnök társadalomtól az állami ügyintézés jobbá tétele és a források hatékonyabb felhasználása érdekében. Új kezdeményezésként a kormány közvetlenül támogatja a megyei szervezeteket, hogy a vidéki építész és mérnöktársadalom a közösség szervezője, tartópillére legyen.

Barsiné Pataky Etelka, Lázár János és Hajnóczi Péter. A kormányzat együttműködik a szakmai szervezetekkel (Fotó: Árvai Károly)

Barsiné Pataky Etelka, a MMK elnöke hangsúlyozta: minden megbízó – állam, önkormányzat, magánember - érdeke, hogy a mérnöki munka jó minőségben készüljön el, ebben kívánnak partnerei lenni a miniszterelnökségnek. A konkrétumok között említette az eljárások leegyszerűsítését és a beruházások előkészítésének teljes megreformálását. Kiemelte, hogy elkészült a közbeszerzési törvény tervezete, amelyben a „minőséget megfojtó áralku” helyett a verseny a leggazdaságosabb pályázat kiválasztására fókuszál. Az uniós források elosztásánál gondolni kell arra is, hogy segítségükkel ne csak a nagyvállalatok, hanem a mérnöki kis- és középvállalkozások is fejleszteni tudják kapacitásaikat.

Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke jelezte, az egyszerűsítés a legfontosabb az építész szakmával kapcsolatos eljárásokban, mert ezeknek a megértése most a szakembereknek is kihívás. Kifejtette, a reform végrehajtásakor fontos a differenciáltság, a jogalkotásban lehetőséget kell adni a könnyített eljárásra és a többszintű rendszerek bevezetésére, valamint fontos a különböző építési kategóriák meghatározása is az engedélyezés során - mondta. Egy üdülőfunkciójú épület engedélyezésénél az eljárásnak lényegesen egyszerűbbnek kell lennie, mint egy tízezer négyzetmétert meghaladó épület esetében.

A megállapodás alapjait lerakó, a munkabizottságokban folyó egyeztetések egyik aktív résztvevője Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke volt, aki a szerződés ünnepélyes aláírásakor is jelen volt. Lapunknak kifejtette, a megállapodás azért fontos az építész és a mérnök társadalom számára, mert az egy alulról jövő, alapvetően az építészek részéről történt kezdeményezéshez csatlakozó mérnöki közreműködés eredményeként született. Jelentőségét kiemeli, hogy a területi kamarák az 1996-os kamarai törvény megszületése óta első alkalommal kaptak közfeladataik ellátásához állami támogatást. Szintén első alkalommal sikerült az építészek és mérnökök napi munkáját megnehezítő bürokratikus szabályok megváltoztatására javaslatot tenni. A két kamara együttműködésével több éve előkészítés alatt álló új tervezési és beruházási folyamatra történő áttérés első lépéseit sikerült megtenni.

Ugyanakkor sajnálattal jegyezte meg, hogy a kormányzat és a törvényelőkészítő munka ismét kizárólag az épületekre koncentrál, és így az uniós támogatások nagyobb részét kitevő mérnöki létesítmények problémái – utak, hidak, infrastrukturális létesítmények - ismét elsikkadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!