Gazdaság

2015.05.12. 11:13

Csökkenni fog a sertéshús áfája

Veszprém (szd) A jövő évi adócsökkentések egyikeként a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken.

Szám Dorottya

Az adóintézkedésnek csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad - nyilatkozta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán április 4-én reggel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog olvasható a minisztérium közleményében. A minisztériumnak és az egyes hatóságoknak jogosítványa van arra, hogy felügyelje a kereskedőket. Ha azt tapasztalja, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők lenyelik annak hozadékát, akkor a tárca intézkedni fog.

A magyar háztartások egy főre jutó sertéshús fogyasztása. Évről-évre kevesebb kerül az asztalra

A Napló megkeresésére Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője és elnökhelyettese elmondta, hogy egyetért a sertéshús áfájának csökkentésével, amennyiben azt a párt által benyújtott törvényjavaslatoknak megfelelően kiterjesztik a baromfihúsra is, hiszen két helyettesítő termék esetében nem lehet ilyen mértékű versenykülönbséget tenni.

- Ebből európai uniós konfliktus lehet. A legcélszerűbb azonban az lenne, ha az adócsökkentés a tejre, a kenyérre, a halra, a tojásra, a zöldségekre és a gyümölcsökre is vonatkozna. A 120 milliárd forintnyi rendelkezésre álló összegből egy sokkal bátrabb, szélesebb körű áfacsökkentést is meg lehetne valósítani - nyilatkozta Gőgös Zoltán, majd hozzátette, hogy inkább a jövedelmeket, mintsem a fogyasztást adóztatná meg. Kétsávos személyi jövedelemadó bevezetését szorgalmazza, amely véleménye szerint az alacsonyabb keresetűeknek kedvezne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!