Gazdaság

2017.01.16. 18:01

Csökken a járműexport

Éppen csak egy kicsit, de nőtt az ipari termelés 2015 novemberéhez képest, januártól novemberig egy százalékkal javult a termelés.

Napló-információ

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyan csak 0,6 százalékkal, de nőtt az ipari termelés 2016 novemberében az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari export volumene 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari export-értékesítés mértékét két alág adja. Az egyik, a több mint felét adó járműgyártás kivitele 2,2 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 11,8 százalékkal növekedtek. Az iparág két legnagyobb alágazata közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 4,4, míg a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 17,6 százalékkal nőtt.

Kiugróan, 44 százalékkal bővült az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása alágazat termelése.

Az ipar belföldi értékesítése 1,7 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,6 százalékkal nagyobb volt 2015 novemberéhez viszonyítva.
Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban, a Nyugat-Dunántúlon (3,8 százalék), Közép-Magyarországon (3,7 százalék), valamint az Észak-Alföldön (2,3 százalék) csökkent. A többi négy régióban 1,7 és 15,1 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt a Dél-Dunántúlon.

Bár nagyok a hullámzások az egyes ágak és alágak között, összességében elmondható, ha minimálisan is, de növekedett az ipari termelés novemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!