Gazdaság

2017.08.16. 19:15

Csaknem hárommilliárd forint forrást szeretne elnyerni a pápai önkormányzat

PÁPA Több mint 2,7 milliárd forint összértékben nyolc pályázatot nyújtott be a pápai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) második köréhez kapcsolódóan - jelentette be Áldozó Tamás polgármester a városházán.

Polgár Tibor

Mint mondta, a város a második körben is pályázott iparterület-fejlesztésre, ezúttal a Felsővárosban található Szabó Dezső utca rendezését jelölték ki.

Erre a célra kicsivel több, mint 600 millió forintot pályáztak meg, amiből a rossz állapotú útburkolat felújítását és az utcának a 83-as főútra történő kivezetését szeretnék megvalósítani. Mindez a teherforgalom és a környéken élők közlekedési körülményeit egyaránt jelentősen javítaná. A projekt emellett például beruházásokra alkalmas területek feltárását is tartalmazza.

Egy 200 millió forintos, turisztikai célú pályázat keretében reformkori emlékhelyek érintésével kialakítanának egy tematikus sétautat, úgynevezett tanösvényt, miközben műemléki szempontok szerint helyreállítanák a Petőfi- és a Jókai-házat.

Áldozó Tamás Fotó: Polgár Tibor

Felújítanák, valamint tíz férőhellyel bővítenék 218 millió forintból a Napsugár Bölcsődét.

A Zöld Város Program második ütemére benyújtott pályázat 574 millió forintot tartalmaz. Ebből a Belső-Várkertben a Bakony-ér és a Várkert út közötti részen, illetve a Külső-Várkertben fenntartható közösségi tereket alakítanának ki és rehabilitálnák a zöldfelületeket.

A Tapolca sétány, az Anna tér, a Tókert és Borsosgyőr csapadékvíz-elvezető rendszereit 400 millió forintból fejlesztenék.

A közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban most benyújtott pályázat nyomán kerékpárút épülne a Várkert út és a Vajda Péter-lakótelep között, felújítanák az Igalra vezető bicikliutat, míg az Acsádi, a Táncsics és a Szabó Dezső utca csomópontjában körforgalmat alakítanának ki, amibe új nyomvonalon bevezetnék a Vak Bottyán utcát is. Minderre 410 millió forintot pályázott meg az önkormányzat.

A Türr István Gimnázium energetikai fejlesztése 236 millió forintot tartalmaz. Áldozó Tamás hozzáfűzte, már most tudni lehet, hogy ez a pénz kevés lesz a megfogalmazott célok megvalósítására, és az önkormányzatnak saját forrást is hozzá kell majd tennie a beruházáshoz. A gimnázium teljes rekonstrukciója három pályázatból valósulhat meg: az energetikai korszerűsítés mellett a Pápai Tankerületi Központ pályázik az épület állagmegóvására, egy hazai forrás pedig a tornaterem-építést is lehetővé tenné a Csáky utcában. Az említett - egyébként igencsak rossz állapotú - utca rekonstrukciója az imént taglalt beruházások megvalósulása után kezdődhet meg.

A most benyújtott turisztikai célú pályázat a Petőfi-ház műemléki szempontok szerint helyreállítását is tartalmazza.

A Kisfaludy utcában egészségügyi alközpont kialakítására nyújtott be pályázatot a város, közel 60 millió forint értékben. A korábbi bölcsőde épületében kapna helyet a jelenleg a Béke téren, bérelt helyen működő orvosi rendelő, és parkolók létrehozása is tervbe van véve. A beruházáshoz a város saját forrást is hozzá kíván tenni, hogy minden igényt kielégítően rendezni tudják az új létesítmény környezetét.

Áldozó Tamás megjegyezte, több fejlesztési terv kapcsolódik a már benyújtott és pozitívan elbírált pályázatokhoz, az egyes projektek között vannak összefüggések.

A polgármester kifejtette: a TOP első körében nyertes pályázatok közül a Huszár-lakótelepi orvosi rendelőnél szeptemberben megtörténik a munkaterület átadása - a felújításnak ez a szakasza az egykori vérellátó épületének esetében várhatóan novemberben kezdődhet. A többi projekt a közbeszerzési eljárásnál tart.

Áldozó Tamás kitért az előző év végi kormánydöntéssel kapott 650 millió forintos, belterületi utak felújítására fordítható támogatásra is. A Jókai utcában már javában tartanak az útépítést megelőző munkák, az előzetes tervek szerint szeptember végén kezdődhet az út-, a járda- és a zöldterület-építés. Ebből a forrásból még a Török Bálint utca, a Vásár utca, a Korona utca és a Korvin utca egy része, továbbá a Várkert út és a Gróf út újulhat meg. Itt a burkolatcserére irányuló munkák várhatóan szeptemberben indulnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!