Gazdaság

2017.03.23. 12:58

Jó évjárat a tavalyi - Több mint kétszáz bormintát kóstoltak a bírák

Badacsonytomaj – Húsz év tiszteletre méltó időszak. Komoly szakmai rangja van annak az eseménynek, amely ennyi évet megél.

Tóth B. Zsuzsa

Így fogalmazott a Veszprém megyei borok 20. versenyét megnyitva Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében csütörtökön. Hozzátette hogy mindig ez az esemény volt a borversenyek nyitánya, amelyet követően rendezik a többi hasonló megmérettetést.

A hét bíráló bizottságot Kállay Miklós professzor (szemben) vezette a 20.  megyei borversenyen Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Tavaly a kollégák javaslatára új kezdeményezés indult, amit folytatnak idén. Így a veszprémi Hangvillában  egy sétáló borkóstoló keretében mutatkozik be a legjobb tíz borászat a széles közvélemény előtt, hogy a városi közönséget megismertessék a megye boraival, azok fókuszba kerüljenek. A nagyaranyat elérő gazdák pedig a pápai agrár EXPO-n vehetik át díjaikat – mondta az agrárkamara megyei elnöke és örömét fejezte ki, hogy sok fiatalt lát a borbírálók között. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója hangsúlyozta, hogy a bor több, mint gasztronómiai élmény. – Kultúrtörténeti érték és spirituális tartalma van. Nincs még egy ital, amit annyiszor énekeltek meg, mint a bort, több, mint hétköznapi ital mindannyiunk számára. A borászat pedig a világ egyik legnehezebb és legszebb szakmája – tette hozzá. A bíráló zsűri elnöke, Kállay Miklós professzor szerint örömre ad okot, hogy a két évtized alatt folyamatosan bírálók közül ma is sokan jelen vannak, valamint, hogy a feladatot a fiatalok tovább viszik. Májer János, a kutatóintézet igazgatója arról szólt, hogy a húsz borverseny szinte mindegyikének az intézet adott helyet. Továbbá felhívta a jelenlevők figyelmét a jövő heti metszési, technológiai, gép és bor bemutatóra. Az eseményen hét bírálóbizottság kétszázhat bormintát kóstolt a Balaton-felvidéki, a badacsonyi, a Balatonfüred-csopaki és a Somlói borvidékről. A zsűri szerint az első hat legmagasabb pontot elért bor között mind a négy borvidék képviselteti magát, Nagyaranyat két Balatonfüred-csopaki, egyet-egyet  Somlói és Balaton-felvidéki bor kapott. A 28 aranyérmes két legjobbika   Badacsonyi borvidéket képviselő bor lett. Ezüst érmet  129 borminta, bronzot 39 érdemelt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!