Gazdaság

2015.05.27. 14:26

Ezek a legnépszerűbb szakmák Veszprém megyében

Látványosan nem találkozott 2014-ben a kereslet és a kínálat, ugyanis sok álláskereső szakképesítést nem igénylő munkakörben helyezkedett el.

Heffler Péter

Az EURES (az Európai Bizottság munkaerő-piaci portálja) 2014-es adatai szerint a legkeresettebb foglalkozáscsoportok tízes toplistáján Magyarországon első helyen az üzemi és gyári gépkezelő szakma áll. Második az értékesítés, melyet a szociális-egészségügyi szolgálat, a vendéglátás, takarítás, otthoni kisegítők, teherautó sofőr, bányászat és kőfejtés, egyéb szolgáltatásokat végzők és a targoncakezelők követnek.

Ezzel szemben Európában más képet mutat a munkaerő-piaci helyzet. A 2014-es adatok szerint a legkeresettebb szakmák listájának első három helyét a szociális-egészségügyi szolgálatot ellátók, a technikusok és segédmunkások, valamint az egyéb szolgáltatást végzők vezetik. Negyedik helyen az értékesítők, őket követik a kézművesek, kisiparosok, a banki alkalmazottak, az elektronikai és telekommunikációs szerelők, a vendéglátásban dolgozók, az üzemi és gyári gépkezelők, tizedikek pedig az információ és kommunikáció-technológiai szakemberek.

Országosan első, megyénkben is keresett a gyártósori munkás
Fotó: Illusztráció

A Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a megyében a legkeresettebb szakmák a 2015. áprilisi adatok alapján a bolti eladó, pincér, pultos, szakács, gépkezelő, illetve a gyártósori betanított munkás. Őket követik a takarító és kisegítő jellegű munkakörök, gépkarbantartó, kőműves, konyhai kisegítő, egyszerű építőipari foglalkozású, gépszerelő, tehergépkocsi-vezető, valamint a targoncavezetői szakma. Ez a sorrend természetesen időszakonként változik, így például a szezonalitás hatása erőteljesen érvényesül megyénkben.

Visszatérve az országos adatra, meg kell jegyezni, hogy 2014-ben a kereslet látványosan nem találkozott a kínálattal, hiszen az álláskeresők többsége szakképesítést nem igénylő területen, így például bolti eladóként, gyári munkásként, és teherautó-sofőrként talált munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!