Gazdaság

2014.08.05. 12:46

Bezár a Robix?

Még ebben a hónapban felmond az összes dolgozójának a Robix Hungary Kft. A cégnek nem sikerült úrrá lenni az uniós fejlesztések nyomán keletkezett likviditási gondjain.

Tremmer Tamás

A nyár elején számoltunk be róla, hogy nehéz helyzetbe került a Robix Hungary Kft., amely megrendelésekkel ugyan bőven el volt látva, mégis likviditási gondjaik adódtak. Németh László ügyvezető igazgató lapunknak akkor elmondta, nehézségeiket az okozta, hogy az utóbbi években több uniós pályázaton is nyertek, csakhogy ezek utófinanszírozásúak. A beruházások elkészültek, a pályázati pénzek kifizetése viszont lelassult, mára gyakorlatilag leállt, így 300 millió forint hiányzik a kasszából.

A nehézségeikről tavasz óta többször is tájékoztatta munkatársait. A helyzet megoldására, a nyomás enyhítésére több lehetőség adódott. A cégnél bevezették a csökkentett munkavégzést, többen állásidőn voltak. Megpróbálták értékesíteni a társaság veszprémi telephelyét, ahonnan a nyár közepén a termelést kivitték Zircre, de ez egyelőre nem vezetett eredményre. Jelezte az irányító hatóságnak, hogy bajba kerültek, de ígéretnél többet nem tudott kicsikarni.

Németh László lapunknak úgy fogalmazott, bármennyire fáj is, elérkezett az idő, hogy felelősséggel döntsön. Hétfőn 31 munkatársuknak postázták a felmondólevelet: nekik szeptember 1-től megszűnik a munkahelyük. Még ebben a hónapban az összes többi dolgozójukat is kiértesítik. Ha csak valami csoda nem történik, végleg beszünteti a termelést a majd 200 embernek munkát adó, az 1968-ban alapított Mezőgép Vállalat utódjának számító Robix Hungary Kft.

Címkék#Zirc#Robix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!