Gazdaság

2015.10.08. 12:23

Beteszik a lábukat Kínába

Pápa – A pápai húsgyárban már régóta készülnek arra, hogy Kínába exportáljanak. A napokban az engedély is megérkezett. Most a piackutatásra öszzpontosítnak.

Tremmer Tamás

Tovább nőhet a magyar sertéshús exportja Kínába, mivel újabb két hazai cég – ezzel együtt immár négy vállalat - számára adta meg az engedélyt a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA). A döntés nyomán a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. is szállíthat disznóhúst Kínába, jelentette be a minap a Külgazdasági és Külügyminisztérium.  miniszteri biztosa.

Uzsoky András, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója örült a lehetőségnek. Mint mondta, hosszadalmas procedúra végére értek ezzel, hiszen a kínaiak már 2012-ben auditálták a vállalatot.

A megszerzett engedély húskészítményekre nem szól, így a pápaiak tradicionális terméke, mint például a sonka, továbbra sem hódíthatja meg a kínai piacot. A pápaiak fagyasztott nyershúst, valamint sertés melléktermékeket (belsőség, fül, farok, láb) vihetnek be a földrésznyi országba. Ráadásul mindezt kvóta nélkül!

Uzsoky András azonban jelezte, az engedély nem jelenti automatikusan a szállítás elindítását, ugyanis a pápai húsnak még piacot kell szereznie. Mivel számítottak a pozitív elbírálásra, már korábban felvették a kapcsolatot kínai kereskedelmi partnerrel. Amennyiben lesz igény a termékeikre, azonnal indulhat az export.

Lapunk úgy tudja, van igény magyar sertéshúsra odakint. Az első fagyasztott sertéshús szállítmány 2014 novemberében indult hazánkból Kínába, azóta is folyamatosan jelentős, havi 120-130 konténer (nagyjából 3000-3200 tonna) áru érkezik az ázsiai országba. Ez a mennyiség tovább emelkedhet, azzal, hogy ha a két új engedélyes magyar vállalat is elkezdi a kiszállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!