Gazdaság

2016.07.27. 18:30

Bérnövekedésre lenne szükség

A Magyar Szakszervezeti Szövetség sajtóközleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói oldal közösen hatékonyabban, eredményesebben tudná megoldani a munkaerőpiac égető gondjait.

Németh Noémi

Olyan bérrendszert, valamint adó- és foglalkoztatáspolitikát tartanak szükségesnek, amely mindhárom oldal szempontjainak megfelel. Úgy vélik, a háromoldalú megbeszéléseknek a gazdasági életben nem csökken, hanem növekszik a szerepe.

Veszprém megyében főként a kereskedelemben nőttek a bérek. Szinte az összes kereskedelmi ágazatban 10 százalék feletti béremelést sikerült kiharcolni. Tavaly a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán a bértárgyalások során már tudták, hogy az 5 százalékos emelés nem lesz elég, így nem írta alá a megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A megyében nagy a szakképzett munkavállalók iránti kereslet Fotó: Penovác Károly

A KSH adatai most megerősítették ezt a feltevést. Az autóiparban a beszállítással kapcsolatos részlegeken folyamatos bértárgyalások vannak. Az 5 százalékos emelés azok számára, akiknek a keresete a minimálbért közelíti meg, szinte alig lenne érzékelhető.

Az alacsony bérűek esetében minél nagyobb bérnövekedésre lenne szükség, a többi pozíció esetén pedig sávosan lenne szükség béremelésre. A létszámhiány egyelőre mindenhol fennáll, számos helyen keresnek szakképzett dolgozókat. Az lenne a cél, hogy minél magasabb szintre emeljék a szakképzett dolgozók bérét, és ezáltal megállítsák az elvándorlást.

- Fontos lenne megállítani ezt a tendenciát, és a fizetésemelésekkel visszacsábítani a fiatalokat hazánkba, de még mindig meglehetősen alacsonyak a bérek a külföldi szinthez képest. Veszprém megyében nagy a munkaerőhiány, számos munkavállaló hagyja el az országot, és nem tudják a szakképzett alkalmazottakat pótolni a cégek. Veszprém megye országos viszonylatban a bérezés szempontjából a középmezőnyben helyezkedik el, a statisztikai adatok alapján megyénkben jelenleg 191 200 forint a bruttó átlagkereset - válaszolt lapunk megkeresésére Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége megyei képviseletének vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!