Gazdaság

2015.06.24. 18:24

Befektetni jöttek: kínai küldöttség járt a megyeházán

Veszprém - Kína Szecsuán tartományából Wang Chuan miniszterhelyettes vezetésével hattagú delegáció érkezett a megyeházára.

Őrsi Ágnes

A kínai delegációt Polgárdy Imre, a megyegyűlés elnöke fogadta, majd a később csatlakozott hozzájuk Fenyvesi Zoltán alelnök is. A közép-kínai Szecsuán a hatalmas ország második legnépesebb tartománya, 87 millió lakossal, központi városa Chengdo. Területét tekintve (485 ezer négyzetkilométer) Szecsuán az ötödik legnagyobb kínai tartomány, 181 megyéje van. A fő gazdasági profilok közé tartozik a gépgyártás, az elektronika, a gyógyszer- vagy élelmiszergyártás. Chengdu repülőtere Kínában a negyedik legforgalmasabb légikikötő, 2014-ben 40 millió utas regisztrált. Idén indítanak közvetlen európai járatokat Párizs, London, Amszterdam, Frankfurt célállomással. Szecsuán tartományban száz egyetem működik. A hat, miniszterhelyettesi rangban érkező vendég rendkívül érdeklődő volt.

Elmondták, Magyarországra azért utaztak, mert ismereteik szerint hazánk gazdag történelemmel bíró, nagyon szép ország, ezért szerették volna jobban megismerni. Kérdéseik között szerepelt a választási rendszer, a közigazgatás és annak financiális vonatkozásai, valamint az európai uniós támogatási rendszer. Élénken érdeklődtek Veszprém megye turisztikai nevezetességei iránt, majd felvetették, hogy szívesen lépnének testvérkapcsolatra megyénkkel. A tartalomba máris beszámítható egy egyetemi kapcsolat, az állatkert pandaigénye és több befektetési ajánlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!