Gazdaság

2017.03.26. 20:29

Nekünk édes, nekik rémálom a nyár - Hatalmas munkaerőhiány a vendéglátásban

Veszprém – Még csak most indult be a tavasz, de hamarosan kopogtat már a nyári szezon is.

Piltman-Horváth Barbara

Ahogy megérkezett a napsütés, az embernek már a nyaraláson jár az esze. Hány napra menjünk, mi legyen az úti cél? A nők többsége azért ilyenkor arra vágyik, hogy még főzni se kelljen, szívesen álmodnak arról, hogy pizsamában és fürdőköpenyben lesétálnak a svédasztalhoz reggelizni, este pedig szépen kiöltözve beülnek az étterembe, ahol csokornyakkendős, fehér inges pincérek szolgálják ki őket finomabbnál finomabb fogásokkal és kitűnő évjáratú borokkal. Elképzelhető, hogy idén ez a Balatonnál nem fog könnyen menni.

A vállalkozók aggodalma egyre nagyobb, vajon ki fogja megfőzni és felszolgálni a kért ételeket? – mondta Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének elnöke. – Tavaly még a tulajdonosok vészhelyzetben beálltak a pultba dolgozni, de még egy szezont képtelenség így végigcsinálni.

A megyei elnök szerint több oka is van a vendéglátásban jelentkező munkaerőhiánynak, és az egyik legnagyobb, ami az egész munka-erőpiacra jellemző, az a bérek. – Bár emelkedett a minimálbér 2017-ben, a jó szakembereket eddig is efelett fizette meg a vendéglátós az északi parton. Nem is a stabil munkatársakkal van az igazi gond, hanem a szezonmunkaerővel. Egy biztos, az uniós fizetésekkel egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt – véli. Szerinte azonban a fő ok nem ez, hanem a körülmények.

– Kevéssé gépesítettek vendéglátóüzleteink, vagy ha igen, cserére szorulnának az eszközök. Erre uniós pénz nincs, nem volt és nem is lesz, hazai forrás kellene.Tűzoltásnak megfelelő, hogy az ország más részeiből érkeznek nyári kisegítők, az Erdélyből és Kárpátaljáról érkező munkaerővel viszont hosszú távon azért nem számolhatunk, mert ők – ugyancsak a jobb fizetés reményében – egy-két év múlva odébbállnak.

– A vendéglátó-ágazat jövedelmezőségét kell növelni, például további áfacsökkentéssel, a bért terhelő adók mérséklésével, illetve hazai forrás biztosításával a kiskereskedelmi és vendéglátó vállalkozóknak eszközre, gépre, az emberi munkakörülmények megteremtésére és képzésekre – mondta az érdekképviseleti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!