Gazdaság

2017.06.20. 15:00

A Balaton a favorit - Idén honfitársainknak csupán a fele tervez nyaralást

A GfK 1000 fő megkérdezésével kutatta a hazai lakosság idei nyaralási terveit. A válaszok szerint idén minden második honfitársunk tervez üdülést. Aki így tesz, az jellemzően vízpartra utazik. Ennek megfelelően a legnépszerűbb hazai úti cél továbbra is a Balaton, külföldön pedig a horvát, görög és olasz tengerpart, valamint Erdély.

Napló-információ

A magyar lakosság kicsivel több mint fele (54 százalék) tervez utazást idén nyáron, közülük a legtöbben (32 százalék) belföldi úti célban gondolkodnak, 10 százalékuk külföldre készül és 12 százalék bel- és külföldi utazást is beiktat a nyári szabadságába. A nyaralás tervezését számos tényező befolyásolja, amelyek egyike az életkor. Az 50 évnél idősebbek körében már többségben vannak a nyaralást nem tervezők. Míg a 20-29 évesek jellemzően külföldre utaznak, addig a 40-49 évesek szívesebben pihennek a határokon belül. Csak belföldi utazást az átlagnál nagyobb arányban terveznek a négy- vagy többfős háztartásokban élők (43 százalék) és a legalább két gyermeket nevelő családok (55 százalék).

Arról, hogy kik azok, akik belföldi és külföldi nyaralást is terveznek, Dörnyei Otília, a Gfk ügyfélkapcsolati igazgatója így nyilatkozik: "Az idén határokon innen és túl is üdülést tervezők körében az átlagnál jelentősen többen vannak a most 20-29 éves Y generáció tagjai és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Úgy látjuk, hogy könnyebben terveznek egynél is több nyaralást az idejükkel talán szabadabban gazdálkodó vállalkozók, a szellemi munkát végző alkalmazottak, és természetesen a magasabb jövedelmi státuszúak (380 ezer forintnál több havi összjövedelemmel rendelkező háztartások). A külföldre és belföldre egyaránt utazók között többen vannak a Budapesten élők."

A megkérdezettek 41 százaléka nem tervez üdülést idén, és 5 százalék még nem döntötte el, hol és hogyan tölti a szabadságát. Jellemzően az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, a 2000 főnél kisebb településeken és az egyszemélyes háztartásban élők nem terveznek nyaralást. A havi 290 ezer forintnál kevesebb háztartási összbevétellel rendelkezők, a nyugdíjasok (61 százalék), valamint a szakmunkás végzettségűek (53 százalék) az átlagnál nagyobb arányban döntenek az otthon maradás mellett.

A felmérés adatai szerint a legvágyottabb hazai úti cél idén a magyar tenger: a belföldi utazást tervezők 46 százaléka a Balatont választja, közülük is leginkább a 15-19 éves korosztály (61 százalék), valamint a négy- vagy több- fős családban élők (56 százalék) terveznek itt nyaralni.

Idén nyáron átlagosan kevéssel több mint 80 ezer forintot terveznek költeni fejenként a belföldön utazók. Ez az összeg a jövedelem emelkedésével párhuzamosan nő: a magasabb jövedelműek körében meghaladja a fejenkénti 100 ezer forintot.

Külföldi utazás esetén a repülő versenytársává válik az autónak. A külföldre utazók fele tervez autóval elindulni, míg 43 százalék a repülőre voksol. A fővárosban élőkön kívül a 20-29 évesek jelentik még a légitársaságok fő célcsoportját, körükből idén nyáron közel 60 százalék repülővel tervez külföldre utazni. Buszos utazást elsősorban a felsőfokú végzettségűek és az 50 év felettiek terveznek.

AZ Y GENERÁCIÓ VALAMI ÚJRA VÁGYIK

Aki külföldre utazik, az előre tervez: tízből közel kilencen már tavasszal lefixálták úti céljukat.

Az idén külföldi nyaralást tervezők körében Horvátország a favorit, az utazók 24 százaléka választja délnyugati szomszédunkat.

Görögország, Erdély és Olaszország, de Spanyolország, Németország és Ausztria is az előnyben részesített országok között szerepel. Érdekes a 20-29 éves Y generáció választása: legtöbbjük ugyan európai utazást tervez, de nem a fenti "klasszikus" nyári desztinációkat célozza meg, hanem például Dániát, Írországot vagy Hollandiát.

10 százalékuk a tengerentúlra utazik, a többiek Észak-Afrikát, Ázsiát és Ausztráliát célozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!