Gazdaság

2017.04.12. 18:20

Badacsonyi furmintoltványokat fogadhatnak örökbe

Badacsonytomaj - Örökbefogadott szőlőtőkék ültetésével hirdethetjük az egyik legrégebbi magyar szőlőfajta kiválóságát.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Fogadj örökbe furmintot programon kedden Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonytomaji Kutató Állomásán.

- Ez az év a furmint jegyében telik. A furmint a legkiválóbb borok alapanyaga. Minőségi bort csak zamatos szőlő ad. A furmint évével a minisztérium célja, hogy népszerűsítse ezt a finom borfajtát. A mostani telepítéssel szeretnénk elérni, hogy kellő mennyiségű és megfelelő minőségű oltványok álljanak rendelkezésre a kísérletek során. Az örökbefogadók a tudományos eredményeket is segítik - mondta a miniszter. Kiss Eliza miniszteri biztos szerint a szőlőfajtákkal fontos foglalkozni, hiszen a jó bor a szőlőben kezdődik.

Az idei év a furmint jegyében telik, népszerűsítik a fajtát Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A Furmint éve rendezvénysorozat a fiatalokra tekint. A Badacsonyban telepítendő furmintoltványok jelképes örökbefogadásának célja ugyanis a fiatal agrárszakemberek utánpótlásával összefüggő ösztöndíjrendszer kialakítása. Örökbefogadóként jelentkezhet minden magánszemély, alapítvány, gazdasági társaság és egyéb szervezet.

A befizetett támogatást az örökbefogadás célkitűzéseivel megegyezően használják fel - mondta Kiss Eliza. Hozzátette, hogy fontos, hogy a fiatalokat ne csupán ösztönözzük, de hosszú távon meg is tartsuk a mezőgazdaságban. Olyan életpályamodellt kell kidolgozni, amely tartósan is vonzóvá teszi a mezőgazdasági tevékenységet, amely motivál, biztonságot nyújt, és fejlődési lehetőséget biztosít. Ebben a munkában a minisztérium stratégiai partnere a NAIK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!