Gazdaság

2016.10.24. 12:34

Azonnali járulékcsökkentést szorgalmaz a VOSZ

Azonnal meg kell kezdeni a munkához kapcsolódó vállalkozói adóterhek érdemi csökkentését a gazdasági növekedést leginkább segítő szektorokban, az iparban és a mezőgazdaságban - közölte a Vállalkozók és Munkaáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hétfőn az MTI-vel.

A VOSZ szerint az így stabilizálódó növekedés lehetőséget teremt az adó- és járulékterhek további, általános csökkentéséhez, amely hosszú távon elengedhetetlen az ország versenyképességének javításához.

A munkaadói érdekvédelmi szövetség javasolja továbbá a túlduzzasztott állami bürokrácia egyszerűsítését, amelynek első lépése a közszféra alkalmazotti létszámának érdemi csökkentése. Úgy vélik, az állami szervezeteknél dolgozó több százezer jól képzett munkavállalót - megfelelő átképzési programmal - át kell irányítani az üzleti szférába.

A külföldről érkező munkavállalók foglalkoztatása is indokolt az üzleti szférában tapasztalható munkaerő-hiány mérséklésére, részlegesen és átmeneti jelleggel - írják. Az erre vonatkozó - piaci szereplők igényeinek megfelelő - szabályok kidolgozása kormányzati feladat - áll a közleményben.

Közfoglalkoztatást a VOSZ szerint kizárólag piacképes, kereslet-vezérelt képzéssel párosítva indokolt indítani, mert a jelenlegi rendszerbe kerülő alacsony képzettségű munkavállalóknak szinte alig van lehetőségük visszakerülni a nyílt munkaerő-piacra.
Szorgalmazzák a közfoglalkoztatási bér és a havi legkisebb munkabér közti különbség jelentős növelését is, mert a mai szisztémában megjelenő nettó jövedelemkülönbség nem ösztönzi a közfoglalkoztatásban résztvevőket a nyílt munkaerő-piacra történő kilépésre.

A VOSZ szerint kormányzati eszközökkel kell segíteni az atipikus foglalkoztatás - részmunkaidő, távmunka és munkaerő-kölcsönzési rendszer - gyorsabb terjedését, és rendezni kell a legnagyobb foglalkoztató szektorban, a bolti kiskereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzésére és javadalmazására vonatkozó - vasárnapi pótlék - szabályait is - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!