Gazdaság

2017.05.23. 13:18

Az Opimus Group befektet Magyarország legnagyobb izocukorgyárába

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett bejelentés értelmében az Opimus Group Nyrt. közvetett módon 6 százalékos részesedést szerez, a KALL Ingredients Kft.-ben (korábban Tisza-TK Projekt Kft.).

A társaság 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással valósítja meg észak-alföldi gabonafeldolgozóját, a gyár 2017 nyarán megkezdi működését. A Tiszapüspöki üzemben izocukor és alkohol mellett GMO mentes takarmány-alapanyagot állítanak majd elő.

Még az idén nyáron átadják a Tiszapüspöki ipari parkban Magyarország legnagyobb, 100%-ban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gabonafeldolgozó üzemét. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházással megvalósuló gyárban ezt követően évente 530 ezer tonna kukoricát dolgoznak majd fel. Az üzem termelőkapacitása az egyik legnagyobb lesz Európában: évi 250 ezer tonna izocukor mellett élelmiszeripari és gyógyszerészeti alkoholt, étolaj alapanyagot és GMO-mentes takarmány-alapanyagot állítanak elő. A Tiszapüspökiben gyártott élelmiszeripari alapanyagok 70-75 százalékban exportra készülnek.

Az Európai Unió cukorpiaci kvótaszabályozási rendszere idén októberben megszűnik. A cukorkvóta kivezetése és a hazai cukoripar bővülése kedvező befektetési és megtérülési környezetet biztosít az Opimus Group Nyrt. számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!