Gazdaság

2016.12.08. 21:50

Az okostelefon a sláger

Kenyérpirító, vasaló, porszívó, egyéb háztartási kisgép beszerzését majdnem minden ötödik ember tervezi karácsonykor, de a sláger még mindig a mobiltelefon.

Forgács Ádám

Utóbbi minden harmadik magyar háztartásban kerül majd a karácsonyfa alá, derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb, 18 év feletti lakosságra súlyozott felméréséből. A magyarok fele 25 000 forintot költ majd ajándékokra, de akad olyan megye is, ahol a 100 ezer forintot is meghaladhatja ez az összeg.

Az egyik mobiltelefon-szaküzletben Kanka Jenny Rea eladó okostelefont ajánl Fillér Istvánnak Fotó: Pesthy Márton

A legtöbbet, akár 100 000 forintot is költő megyék: Békés, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Vas megye. Veszprém megyében némileg az országos átlag feletti, 25 és 50 000 forint között lesz az ajándékokra fordított összeg, és majdnem mindenki saját megtakarítását fordítja majd erre a célra, derül ki a felmérésből.

A Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság régióvezetője, Vojnity Kornél a téma kapcsán lapunknak elmondta, többéves tendencia már, hogy az ünnepi időszak beköszöntével a legtöbb vásárló okostelefont ajándékoz szeretteinek. Folyamatosan vizsgálják a piaci trendeket, és a tapasztalat az, hogy 30 százalékos a növekedés az okostelefonok értékesítése terén - számolt be Vojnity Kornél. - Ha megvizsgáljuk, hogy milyen árkategóriájú mobiltelefont vásárolnak a legtöbben, azt mondhatjuk, hogy elég nagya szórás - mondta el a Naplónak a régióvezető.

- Ezekben a napokban a középkategóriás telefonok fogynak a legjobban, ezek körülbelül 40-60 ezer forintos készülékek. Nagyon olcsó telefonokat már nem igazán vásárolnak az emberek, mivel a legtöbben tisztában vannak a készülékek tudásával".

Az, hogy személyesen vagy online áruházban vásárolnak inkább, nagyon változó. Vannak olyan vevők, akik vásárlás előtt szeretnék a kezükbe fogni, kipróbálni a készüléket. A fiatalabb generáció szeret online vásárolni, ez a 30 éves korosztályra jellemző - közölte Vojnity Kornél.

Legény Lotti

A legjobb karácsonyi ajándék az lenne, ha találnék magamnak egy állást. Ha tárgyi ajándékról van szó, akkor nagyon szeretem a hasznos ajándékokat, nem lehet félrelőni egy jó könyvvel, örülök egy színház-, kiállítás- vagy mozijegynek is.

Nagy Kitti

Nagy örömöt okozna, ha a karácsonyfa alatt egy kiskutyus várna, ennek azonban nagyon csekély az esélye, mivel nem tudnám hova rakni. De az is nagy meglepés lehetne a családnak, ha karácsonyra megszületne az unokatestvérem.

Szabó Kimberly

Nagy-nagy tisztelője vagyok a tradicionális karácsonyozásnak, számomra a legfontosabb, hogy a nagy családdal együtt éljük meg az ünnep szellemét. Évek óta nincs kívánságom, mindig valami ötletes ajándékkal lep meg a családom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!