Gazdaság

2016.07.14. 18:40

Az igazi jó kenyér álomízű

Kisapáti - Kovács Bea, az állandóan új ötletektől hajtott pék lelkesen, épp kenyérsütés közben fogadott bennünket, mikor a Csalán Egyesület Veszprém megyei termelőket felkereső kirándulásán meglátogattuk műhelyét.

Leitner Vera

- Négygabonás kenyér készül épp, búza, árpa, rozs és zab kerül a tésztába, emellé mazsola és dió is. Ilyet most készítek először, valójában a tönköly és a tritikálé a két alapvető gabona, amelyet használok - sorolja Bea a sokféle lisztalapanyagot, s lelkesedése már itt megmutatkozik. A karvezető zenei végzettségű lány sokáig egy fővárosi médiacégnél dolgozott, ám sikereit hátrahagyva akkor egy korábbi kapcsolata miatt költözött le a Szent György-hegyhez. Mint azóta kiderült, azért, hogy megvalósítsa egy álmát és kenyeret süssön.

- A kenyérsütés gondolatát a borvidék hozta. Amikor az ember szőlőtáblák között él, akkor óhatatlanul is elkezd azon gondolkodni, hogy hogyan tudna hozzátenni még valamit, amitől a végeredmény jobb vagy teljesebb lehet, és amiben ő maga is kiteljesedhet. A bor mellé sütöttem először kenyeret, ez inspirált, és - bár ma már a bortól függetlenül sütök - ez még mindig erős hatás. Finomabbat, egészségesebbet szeretnék sütni és számomra a motiváció, hogy elinduljak ezen az úton, az a tájban és a benne élő alkotó emberekben rejlik, akik körülvesznek. Sok ötletem van, rengeteg olvasnivalót rejt a külföldi szakirodalom, de nehéz magyar nyelven tudást, hazai tapasztalatot szerezni, úgyhogy sok-sok kísérletezés vár még rám.

Kovács Bea lelkesedése magával ragadó, s hamar érthető, miért volt képes megvalósítani az álmát Fotó: Leitner Vera

Kovács Bea lelkesedése egészen magával ragadó, s hamar érthetővé válik, miért volt képes megvalósítani ezt az álmát. Termékei az egészséges táplálkozás részeként a tudatos életmóddal is kapcsolatban állnak, amelynek során az ember odafigyel arra, mivel táplálja a testét. Néha csak a megszokás az, ami a helytelen életmódhoz köt, ám ezen is könnyű változtatni.

- Hiszek abban, hogy apróságokon múlik, hogy valami jobbá váljon. Néha elég pusztán a gondolat, egy kevéssel több figyelem ahhoz, hogy valami jobb legyen - mondja, s termékein érződik, hogy ezt a szemléletet szeretné közvetíteni mások felé is.

Mint mondja, kis péksége még nem az a fajta bolt, ahová naponta bejárnak az emberek, de foglalkoztatja az ötlet, hogy ebbe az irányba nyit. A munka a pékségben kemény állómunkával jár, s próbálnak ugyan maximum nyolcórás egységműszakokra törekedni a műhelyben, de sokszor nem könnyű ezt betartani, annyi a tennivaló. Bea tudja, érzi azt is, hogy ez a fajta munka teljesen más típusú gondolkodást kíván meg, mint a korábbi tapasztalatai.

- Régebben sok pénzből, megadott üzeneteket reklámoztunk, most pedig nem csinálok semmi mást, mint kenyeret sütök. Nemcsak beszélek róla, hanem én készítem el, leteszem az asztalra és a termék végül maga adja el önmagát, feleslegesen is beszélnék helyette.

Rövidebb távú céljai közt egy hangulatos kávézó megnyitása, a hosszú távúak közt pedig egy olyan pékség szerepel, ahol a kenyér és az elkészült pékáruk részben saját, részben helyi termelők alapanyagaiból készülnek.

- Erről szól ez az egész, össze kell fogni, mert tudunk tenni egymásért - vallja Bea. A káptalantóti Liliomkert piacot ugyanezért tekinti kiváló lehetőségnek: találkozóhely egymással, valódi emberekkel, leendő és törzsvásárlókkal. - Igenis fontos a jelenlét, hogy a vásárlóim szemébe nézhessek - mondja, utalva arra, hogy egyre gyakoribb ma, az internet világában, hogy vásárló és eladó nem találkozik egymással. - Egykori főnököm szokta mondani, hogy amit mi szerencsének tartunk, az lehetőség és tehetség találkozása. Ilyen szempontból szerencsésnek mondhatom magam, de még inkább azért, mert érzem, jó helyen vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!