Gazdaság

2016.09.15. 19:40

Az idegenforgalom láthatatlan éjszakái

Megyei körkép - Be nem vallott, "láthatatlan" vendégéjszakák, illetve az ellenőrzések nehézségei - ezek a leggyakoribb problémák az idegenforgalmi adó kapcsán.

Kekk Sára

Mindez egy országos kutatásból derül ki, amelyet egy településmarketinggel foglalkozó szervezet végzett a Jegyzők Országos Szövetségének szakmai támogatásával. A kutatás eredményeit országjáró körúton mutatják be az önkormányzatok képviselőinek, s a fórumokon elhangzó ötleteket, igényeket is beépítik a zárótanulmányba. Gyenesdiás volt az első állomása a sorozatnak, ahol kiderült a vendégéjszakák száma nemcsak attól függ, hányan érkeznek a településekre, hanem attól is, hogy a szállásadók hány vendéget jelentenek be: gyakran az ellenőrzések nyomán megnő a bevallott vendégek és éjszakák száma.

- A legmeglepőbb, hogy a válaszadó települések fele azt mondta, egyáltalán nem ellenőrzi a vendégéjszakák bevallását és befizetését.

- Mert szerintük nagy az ember- és az időigénye, valamint a szállásadók ellenállása is - részletezte Almádi Krisztina kutató, aki elemezte, hogy melyek a fő okai a települések büdzséjébe befolyó ifa elmaradásának.

- Nem mindenhol szabályozzák pontosan a folyamatot. Nem minden önkormányzat figyel arra, hogy érdekeltté tegye a szállásadókat, ezért sokan inkább az adóelkerülés taktikáját választják - mondta a kutató.

A komp Tihanynál. Nem mindenhol szabályozzák pontosan az idegenforgalmi adó befizetését (Illusztráció: Balogh Ákos)

Megyénkben Badacsonytomajon az ifa 450 forint fejenként és vendégéjszakánként. A bevallásoknál az adóellenőri jegyzőkönyvek alapján ellenőrzik, hogy a szobakiadó azokat a vendégéjszakákat bevallotta-e, amelyek abban szerepelnek.

Szigligeten már nyolc éve változatlan, 330 forint az idegenforgalmi adó - tudtuk meg Balassa Balázs polgármestertől. A szállásadók bevallás alapján fizetik be az összeget, a hivatal nem ellenőriz. Volt példa ugyan korábban az ellenkezőjére is, de a bevétel akkor sem emelkedett jelentősen. A polgármester hozzátette, hogy a magánszállásadók körében nem túl jó az adófizetési morál. Révfülöpön az ifa mértéke nyáron 400, azon kívül 300 forint. Szeptember elseje és május 31-e között olcsóbb, de más kedvezményt is nyújtanak. A községben a hivatal adóügyi alkalmazottai szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

A devecseri járás egyik településén sem szednek idegenforgalmi adót. Sümegen volt példa arra, hogy ellen-őrizték az ifa befizetését. Mivel ezt havonta kell fizetni, és nyilvántartást kell róla vezetni, helyszíni ellenőrzésre is nyílik lehetőség.

A Balatonnál évek óta rendkívül magas az idegenforgalmi adó összege, ráadásul a tavalyi rendelkezések szerint a törvényi maximumot, vagyis az 500 forintot már Tihanyban is ki kell fizetni egy vendégéjszaka után. A félszigeten az adatszolgáltatás és az adó beszedése a szállásadó kötelezettsége, amelyre két ellenőr ügyel a településen. Az adóbeszedésre kötelezettnek havonta adóbevallási nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani a hatósághoz a következő hónap 15. napjáig, de ahogy a hivatal tájékoztatta lapunkat, az engedély nélküli magánszállás-adókkal akadhat probléma, hiszen náluk nincs semmilyen bizonyíték a vendégéjszakákkal kapcsolatban.

Balatonalmádiban 1991-ben vezették be az idegenforgalmi adót, jelenleg személyenként és vendégéjszakánként 460 forint az adó mértéke, tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. A friss adatok szerint csaknem ötszáz szállásadót tartanak nyilván a településen, ahol az utóbbi években ötvenmillió forint körüli bevételt hozott az adó.

Balatonfűzfőn szeptember elejéig mintegy 3,5 millió forint folyt be az adóból, az önkormányzat idén a tavalyihoz hasonló, öt- és hatmillió forint közötti összegre számít. A vendégeknek éjszakánként négyszáz forintot kell fizetniük a településen. Az önkormányzat közölte, a nyári szezonban adóellenőr végezte a vendéglátóknál a vendégkönyv és a benyújtott bevallás egyeztetésével az ellenőrzést. Ahol hiányzott, vagy hiányos volt a nyilvántartás, ott az adóellenőr felhívta a figyelmet a mulasztásra.

A Balaton környéki települések esetében jelentős bevételi forrást jelent az ifa, Balatonfüreden például idén 480 forintot kell éjszakánként fizetni a szállás költségein túl.

Zircen az idegenforgalmi adóról szóló rendelet szerint adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként a településen legalább egy vendégéjszakát eltölt. Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként: 450 forint. A szállásokon vendégkönyv vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!