Gazdaság

2016.02.13. 13:47

Az ezerarcú üveg

Az üveg mint anyag hallatán legtöbbünknek poharak, italos palackok, esetleg törékeny vázák jutnak eszünkbe, azonban kevés szó esik róla, hogy az üveg csomagolásként, tárolóedényként is kiválóan funkcionál. Így egy okos döntéssel nem csak a természet védelméhez, de ételeink, élelmiszereink frissességének megőrzéséhez is hozzájárulhatunk.

Leitner Vera

Az üveg a leginkább környezetbarát csomagolás, hiszen akár 40 alkalommal újratölthető és mindeközben csupán mosogatást igényel. Mivel semmilyen, még a magas savtartalmú ételekkel sem lép reakcióba, biztonságos benne a tárolás, az ételek hűtése is. Nem mellesleg az üveg jelentős veszteség nélkül újrahasznosítható, így többszöri felhasználása után is hatékonyan visszaforgatható az anyaggyártás folyamatába. Résen kell azonban lennünk, mivel egyre csak tűnnek el a betétdíjas üvegek a polcokról.

– Ennek ellenére is igazán ügyesen és egyben zölden vásárolsz, ha üvegcsomagolású terméket választasz a műanyag helyett. Az üveg ugyanis viszonylag könnyen és kis energiával ismét üveggé alakítható. Talán ezt sokan nem tudják, de a polcról levett üvegeink kb 60%-ban újrahasznosított üveget tartalmaznak. Ez az ez egyetlen olyan csomagolás, melyet újra és újra fel lehet dolgozni minőségi és mennyiségi veszteség nélkül. Ráadásul 1000 kg újrahasznosított üveg használata és szelektív gyűjtése 200 kg üvegházhatású gáz kibocsátásától menti meg a Földet – meséli Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Fotó: VKSZ Zrt.

– És mi kell ehhez? Pontosítanék: Ki kell ehhez? Mert az üveg újrahasznosítása is bizony azon áll vagy bukik, hogy mi, fogyasztók mennyi üveget vásárolunk, azokat milyen arányban használjuk fel újra, majd gyűjtjük szelektíven, engedjük őket újrahasznosítani. Így készülhet belőlük ismét szörpös vagy boros üveg. Ha azonban nem kerül szín szerint szétválogatásra, akkor a vegyes üveget az építőipar hasznosítja. Így kerülhet az üveg az útburkolatokba érdesítőként, vagy a betonba adagolva keménységet növelő anyagként, sok üvegből pedig hőszigetelő üveggyapot készül. És a sok hasznos lehetőség mellett ne felejtsük el, hogy az üveg szelektív gyűjtésével nem csak energiát takarítunk meg, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, de a hulladéklerakók sem telnek meg olyan hirtelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!