Gazdaság

2010.12.27. 10:48

Az Év vállalkozója 2010: megtisztelő elismerésben részesült Forsthoffer Ferenc

Budapest, Pápa - A vállalkozók kiemelkedő munkájának elismeréseképpen a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a kormánnyal karöltve évente díjazza a vállalkozók legjobbjait. Megyénkből az Év vállalkozója kitüntetésben részesült a pápai Talajerőgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. Forsthoffer Ferenccel ennek kapcsán beszélgettünk.

Tremmer Tamás

Az Év vállalkozója díj egy szakmai életút társadalmi elismertségét fejezi, fejezheti ki, fogalmazta meg első gondolatait Forsthoffer Ferenc. A kitüntetés váratlanul érte, hiszen ő sosem az elismerésekért dolgozott. Szerinte rajta kívül többen is lehetnek elismerésre méltó helyzetben, az, hogy a díj most mégis éppen hozzá került, rendkívül örömteli számára. Ugyanakkor terheket is ró rá, hiszen a kitüntetésnek a jövőben ugyancsak meg kell felelnie.
Forsthoffer Ferenc pályája 1978-ban a füredi hajógyárban kezdődött, ahol tervezőként, osztályvezetőként, főmérnökként, majd végül ügyvezetőként dolgozott. 1989-ben ügyvezető igazgatóként egy válságban lévő gyárat vett át. A kezdet nem kifejezetten vállalkozásbarát időszakra esett, de ebben a nehéz gazdasági környezetben is sikerült a vállalkozói szemléletét érvényesíteni, erre a napi élet is megtanította őket.


Tizennyolc esztendő után, 1996-ban hagyta el a hajógyárat, s három éven keresztül magántervezőként dolgozott. A Vilatival közös munkában fejezte be a GAZ és ZIL automatizált motorvizsgáló próbapad tervezését. Azután 1999-ben jelentkezett a pápai Talajerő-gazdálkodási Kft. által meghirdetett ügyvezető igazgatói állásra, amit elnyert. A társaságot 2002-ben a dolgozókból alakított konzorcium megvette, ennek ő is tagja volt.
 Úgy gondolom, a nagybetűs vállalkozói élet ebben a pillanatban kezdődött, sok és jelentős feladattal. Olyan kihívásokkal, amiket az iskolapadban nem lehet elsajátítani, fogalmazta meg a díjazott. A társaság fő profilja a tőzegbányászat, illetve a hulladékhasznosítás volt. A megszokott tevékenységek mellett új irányokat, kitörési lehetőségeteket kerestek, amellyel biztosítani tudták az üzleti sikereket.

Még 2001-ben jelent meg az az uniós jogszabály, mely szerint veszélyes hulladéknak minősült a konyhai hulladék. Ennek gyűjtésére, kezelésére a Talajerő-gazdálkodási Kft. már a jogszabály megjelenése előtt engedéllyel rendelkezett, ezzel az országban is az elsők között voltak, a megyében pedig a legelsők. Az uniós előírásoknak megfelelő komposztáló eljárást dolgoztak ki. A hulladékkezelés mentén megálmodtak egy biogáz- és komposztálóüzemet, ahol a begyűjtött, illetve a térségben keletkezett hulladékokat tudták volna feldolgozni. Ez a projekt meghiúsult, de az ügyvezető igazgató meg-győződése, a mezőgazdaságból élő pápai kistérségnek szüksége van a beruházásra, s ez meg is valósul a jövőben, legfeljebb nem az ő közreműködésükkel. A hulladékgyűjtést egyébként még ma is végzik. A partnereik részére szaktanácsadást is végeznek. A cég stratégiája annyiban változott, hogy a saját feldolgozás helyett a hazánkban fellelhető feldolgozóüzemekhez szállítják a szeparáltan gyűjtött hulladékokat.

Nyolc éve, 2002-ben készítettek egy koncepciót, amely szerint a szélmezői tavaik mellett, ahol korábban tőzeget bányásztak  pihenőfalut alakítanának ki. A terület hasznosítása családok számára jól elérhető, a mintegy 90 hektáros területen létrehozható a szabadidő hasznos eltöltését biztosító környezet. Az elképzelést bevitték a Leader-programba, elkészítették a megfelelő terveket, benyújtották a pályázatot, de visszajelzést a mai napig nem kaptak. Az látszik, hogy a Leader-programok lefékeződtek, s most még nem tudni, az új kormány milyen irányt szab ezeknek a fejlesztéseknek. Egyelőre várakoznak, de erről a beruházásról nem tettek le.

Hét évvel ezelőtt indították virágföld üzletágukat, amellyel jelentős sikereket értek el a piacon. E tevékenységet folyamatosan bővítik. Pályázati támogatással idén fejeztek be egy technológiai fejlesztést. Az új gépsorral a nehéz fizikai munkát tudják kiváltani. A próbaüzemen már túl vannak, a sorozatgyártás tavasszal indul. Termékfejlesztés terén is nagyot léptek előre, ma már 32-féle termékük van a piacon, amit jövőre további öttel bővítenek.
Amikor világossá vált, főleg a biogáz-üzem meghiúsulása után, hogy Pápa térségében a tőkét nem tudják jól befektetni, úgy gondolta, meg kell célozni más területet. Nyitottak a turizmus irányába, három évvel ezelőtt megvásárolták a balatonfüredi Hotel Margarétát. A hotel egyre jobban működik, idén pályázatot is nyertek férőhely, valamint szolgáltatás bővítésére. A beruházást jövőre kezdik. Forsthoffer Ferenc annak a reményének adott hangot, hogy a balatonfüredi fejlesztés egyszer kapcsolódik a szélmezői elképzelésekhez, az ott megvalósítható beruházáshoz. Szerinte a falusi turizmus és a balatoni nyaralás jól kiegészítheti egymást, s így lenne kerek a turisztikai tevékenységük. Akárcsak az ő vállalkozói tevékenysége.


Forsthoffer Ferenc kifejtette, a díj ugyan egy személynek szól, de ő tisztában van vele, hogy az elismerés mögött az egész kollektíva teljesítménye áll. Szerencséje van, hogy olyan megbízható munkatársak veszik körbe, akik mellett ezt a szakmai életet élni lehet. Ugyan-akkor az üzleti partnerek bizalma is benne van a díjban, az ő megrendeléseik szintén kellenek ahhoz, hogy egy vállalkozás működni tudjon. A díjban mindezek együttesen szerepet játszottak, természetesen és nem utolsósorban a családi háttér adja a biztos alapot, ezért nekik is köszönettel tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!