Gazdaság

2017.04.28. 16:48

"Az egyetemek a helyi gazdaság fejlődésének motorjai" - sajtótájékoztató a Pannon Egyetemen

Veszprém – A kutatás-fejlesztési ráfordítás a gazdasági szereplők és a Pannon Egyetem együttműködésének köszönhetően országosan Veszprém megyében a legmagasabb, mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az intézmény rektorával és kancellárjával, valamint a polgármesterrel és a közgyűlési többséget adó frakcióvezetővel folytatott megbeszélése után.

Marton Attila

A találkozót az EU-biztos kezdeményezte. Navracsics Tibor elmondta, az Európai Felsőoktatási Stratégia felülvizsgálatát végzik, ennek részeként a kontinensen több egyetemmel és felsőoktatásban érdekelt szervezettel lépnek kapcsolatba, hogy tájékozódjanak: hogyan látják az intézmények a fejlődési lehetőségeket, és merre kellene elmozdulnia az európai felsőoktatási politikának.

A veszprémi megbeszélés az európai uniós biztos hazai konzultációsorozatának első helyszíne volt. Kiemelte, az egyetemek ma már nem csupán oktatási intézmények, hanem motorjai egy település vagy egy régió gazdasági fejlődésének. Az egyetemeken dolgozók, valamint az intézménybe járó hallgatók az általuk igénybe vett szolgáltatásokkal jelentősen hozzájárulnak a régió össztermékéhez (GDP-jéhez). Hozzátette, a konzultációsorozat első helyszíne azért Veszprém lett, mert a hazai felmérések szerint az országban épp Veszprém megyében a legmagasabbak a kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordítások a megyei össztermékhez viszonyítva: az országos átlag közel kétszeresét fordítják ilyen jellegű befektetésekre a gazdasági szereplők és a Pannon Egyetem.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a térség és az intézmény kapcsolatáról beszélt. Kiemelte, a hazai felsőoktatási intézmények között a harmadik helyen áll az egyetem a K+F tevékenység volumene, valamint az elnyert pályázati támogatások terén is. A régió gazdasági szereplői mellett országos és nemzetközi vállalatokkal is közösen folytatnak kutatás-fejlesztési tevékenységet. Hozzátette, a duális képzésben több mint 100 vállalattal állnak kapcsolatban. A gazdasági szereplők mellett szoros, napi szintű együttműködést folytatnak az önkormányzattal is. Megjegyezte, az egyetem nem csupán a helyi gazdaságban játszik meghatározó szerepet, hanem a város és a térség kulturális és társadalmi életének is kiemelkedő szereplői.

Porga Gyula polgármester azt mondta, akkor lehet sikeres Veszprém, ha eredményes és erős egyetem működik a városban, és ez az állítás fordítva is igaz. Hozzátette, Veszprém és térségében stabil a gazdaság, köszönhetően annak is, hogy az egyetem révén biztosított a cégek utánpótlása. Felidézte, a város és az intézmény közötti együttműködési megállapodás eredményeként Európa kulturális fővárosa címért induló pályázatot az egyetemmel közösen állítanák össze. Közösen hozták létre és tartják fenn a Sziveri Intézetet, valamint a Modern Városok Programban szereplő Aranyosvölgyi Tudásparkot az egyetemmel és vállalkozókkal együttműködésben alakítanák ki. A polgármester arról is beszélt, az egyetem telephelyeit tömörítő Pannon Városok Szövetsége keretében térségi együttműködésre törekednek az érintett településekkel.

Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezetője arról beszélt, fontos a Pannon Egyetem a városnak, mert magas szintű oktatás folyik az intézményben, az egyetemen végzett hallgatók után nagy a kereslet. Hozzátette, a jövőben azon dolgozik, hogy további együttműködések jöjjenek létre a térségben működő vállalatok és az egyetem között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!