Gazdaság

2017.04.23. 17:15

Az alacsony kamatok és az épülő lakóparkok kedveznek a vevőknek

Veszprém - Ma már sokaknak vonzóbb saját lakást venni, mint bérelni, ami az albérleti díjakat elnézve nem is csoda.

Piltman-Horváth Barbara

Az ma már nem is meglepetés, ha a saját lakáshoz hitelt veszünk fel. Mondjuk az árakat elnézve, ezen nem is kell csodálkoznunk. Körbenéztünk az internetes ingatlan- és hirdetőportálokon, hogy Veszprémben mennyiért kel el egy lakás, vagy mennyiért bérelhetünk.

Elsőként már az szembetűnő, hogy míg az eladó lakások közül minden ujjunkra jut egy, amit bármikor szívesen elfogadnánk, az albérletek tekintetében már jóval kisebb a választék. De mit is várhatunk, hiszen egyetemi városról beszélünk, és a szemeszter kellős közepén próbálunk albérletet vadászni. Sok szerencsét! A legtöbb jó és praktikus lakás már rég elkelt, ami maradt, abból nehéz csipegetni. Méretben a paletta széles, találtunk egy-két másfél szobásat, pár kétszobásat és háromszobás albérletet. A kis lakások meglepően drágán kelnek el, nyolcvanezer forint alatt nem találtunk bérelhető lakhelyet, ezek többsége a Jutasi lakótelep közelében van. A tehetősebbek azonban még a belvárosban is találnak maguknak albérletet, 120 és 200 ezer forint között.

Ilyen árak mellett nem csoda, ha valaki hosszabb távra tervez, akkor elgondolkozik azon is, hogy a saját lakás esetén a hitel törlesztőrészletei alacsonyabbak lennének, mint a lakás bérleti díja. Csakhogy az árak igencsak felfelé kúsztak a megyeszékhelyen is. Az egyik legnépszerűbb lakótelepen, a Cholnokyn, elég nehéz új otthont találni, ha mégis belefutunk egybe, az 13-15 millió forintba kerül, és akkor még csak a másfél szobásakat néztünk. A nagyobb, egy plusz három félszobásak már húszmillió forint körül vannak, ennyiért már egy kisebb, itt-ott felújításra szoruló házat is vehetnénk a város közelében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányából kiderül, egyre többen vettek fel lakáshitelt az elmúlt időben. A javuló jövedelmi és munkaerőpiaci kilátások és a háztartások elmúlt években számottevően növekvő vagyona egyaránt a lakáspiaci kereslet növekedése irányába hatottak. Az alacsony kamatkörnyezet - a lakáshitelezés élénkülése és a befektetési célú kereslet növelésén keresztül - szintén élénkítően hat.

A korábbi várakozásokhoz képest ugyanakkor lassabb a CSOK lakáspiacot támogató hatásának felfutása. A támogatások nagyobb része egyelőre használt lakásokhoz kötődött. Ami azért is egyértelmű, mert bár az új lakásokra nagyobb támogatást biztosítanak, az új építésű ingatlan ára viszont jóval magasabb, mint a használté. A pénzügyi biztonság ugyan nagyobb, de egyelőre mindenkiben élénken él a devizahitelek okozta lakásárverések, egekbe szökő törlesztőrészletek képe.

A másik oldalon viszont megduplázódtak az építési engedélyek a 2015-ös évhez képest, de az engedély kiadásától a tényleges átadásig
tartó idő is növekedett, aminek egyik legfőbb oka a munkaerőhiány. Ez az építőipar megtorpanását is előre vetí-tette.

Veszprém megyében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a kiadott építési engedélyek többsége többlakásos társasházakra irányult, amiről saját szemünkkel is meggyőzödhetünk. Gombamód szaporodtak el az új építésű társasházak a
megyeszékhelyen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!