Gazdaság

2015.10.09. 11:00

Átlagos volt a bőgés

Alsópere – A Verga két erdészeténél nem egyformán jelentkezett a szarvasbőgés. Az erdőgazdaság ezzel együtt azonban átlagos szezont zárt.

Tremmer Tamás

A szezon zárásaként a Verga Zrt. immár hagyományosan az alsóperei vadászházánál tartotta meg szokásos trófeamustráját. A szarvasbőgés időszaka alatt az erdőgazdaság területén 77 szarvasbikát lőttek, mindegyiket bérvadász ejtette el, tájékoztatott Kelemen Csaba erdőművelési és vadgazdálkodási ágazatvezető. A legnagyobb bikájuk trófeájának a súlya 8,11 kilogramm volt. A trófeák közül 27 darab kapott érmes minősítést, négy ezüstöt, 23 pedig bronzot. Az agancsok átlagsúlya 5,1 kilogramm volt.

Tóth Attila, a királyszállási erdészet igazgatója úgy vélekedett, hogy a szarvasbőgés a közepesnél valamivel jobb volt. Náluk 29 bikát lőttek. Láttak nagyobb gímbikát is a területen, de erre nem volt vendég, ezért a szezon zárásakor maradt benne hiányérzet.

Schumacher István Pap Gyulával, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnökével beszélget
Fotó: Tremmer Tamás

Sipos László a zirci erdészeti igazgató arról beszélt, hogy náluk a bőgés ciklikus volt. Nekik 48 bikát sikerült lövetniük. Szomorú tapasztalat, hogy a vendégeik körében ez elmúlt évekhez képest megugrott a hibás lövések száma.

Schumacher István vezérigazgató azt mondta, hogy az idei szarvasbőgés tapasztalatait szakmai körben elemezni fogják, annak érdekében, hogy jövőre több – közte nagyobb – bika kerüljön terítékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!