Gazdaság

2016.05.10. 19:15

Áremelések követik a tavaszi fagyokat

Pápa – Komoly piaci árnövekedésre lehet számítani. Az őstermelők költségei eddig sem voltak alacsonyak, azonban a talajmenti fagyok miatt a többség kénytelen lesz drágábban adni portékáját

Laskovics Márió

Kedden a pápai piacon őstermelőket kérdeztünk meg arról, hogyan befolyásolják forgalmukat a talajmenti fagyok. A jó termelői kapcsolatokkal rendelkező Petrovicz Pál zöldség-gyümölcs kereskedő szerint nem feltétlenül csak jövőre, de akár már idén is magasabb árakra kell számítanunk.

Valószínűleg minden termény ára nő, de például az almáé, a sárgabaracké és az eperé biztosan, a burgonyával is gond lesz. Még azok a gumók is, amik kikeltek a fagyok ellenére, kihajthatnak, de nem lesz rajtuk annyi a termés, mint várták volna.

A talajmenti fagyok megnehezítették az őstermelők dolgát Fotó: Vallner Bettina

Egy helyi árustól megtudtuk, hogy amióta a pápai piac tulajdonosa megváltozott és körülbelül négyszeresére emelkedtek a helyárak, azóta visszaesett a forgalom is, a korábban itt árusítók közül sokan elmaradtak, mert nem tudják kitermelni a többletköltségeket. Nemcsak a helypénzt kell megfizetni, hanem az üzemanyagot, a magokat, a földeket, a műtrágyát is. Egyre több olyan rendelkezés lát napvilágot, ami a kistermelőknek nem kedvez, mondta. Náluk a fagy az összes epret elvitte, csak a fóliasátorban termesztett növények menekültek meg. Jobban veszik tőlük a gyümölcsöket, szerinte azért fogy kevésbé a zöldség, mert mai rohanó világunkban már kevesebbet főznek otthon az emberek. Az, akinek megmaradt jó minőségben a terménye, biztosan megkéri majd az árát.

Halász György Mihályiból 1975 óta hetente háromszor jár át a pápai piacra árusítani. A fólia alatt termesztett növényei megmaradtak, de azokon kívül szinte minden elfagyott. Elmondása szerint nagyon magas tavaly április óta a piaci helypénz, már nem igazán éri meg itt árulni. Helyzetét továbbá a magas permetszerárak is nehezítik.

Orbán Tiborné elmondta, hogy az ő gazdaságukra nem volt semmilyen hatással a talajmenti fagy, mivel üvegházban termesztik palántáikat. Ezért az áraik sem változnak majd. Szerinte jó a forgalom, csak a helypénz magas. Egy másik palántaárus, Németh Miklós Gyöngyösfaluból jár ide árulni, tíz éve változatlan árakon. A talajmenti fagy sajnos nekik is elvitte palántáik nagy részét, mert nem fértek be a fóliasátorba. Hiába fedték le a palántákat fátyolfóliával, az csak mínusz három Celsius-fokos hőmérséklet felett biztosít védelmet, de náluk mínusz hat fokot mutatott a hőmérő. Így körülbelül egymillió forintos kára keletkezett. Emelni azonban biztosan nem fog az árakon, mert már annak is örülnek, ha ennyiért elviszik a palántákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!