Gazdaság

2016.05.11. 12:44

Aranyat fog érni

Pár napsütéses nap után ismét itt a borongós, esős idő. Aki az igazi, ragyogó tavaszt várja, azt már nagyon unhatja, hogy nap közben is villanyt kell kapcsolni a sötét felhők miatt, de vannak, akik kifejezetten örülnek az állandó esőnek.

Piltman-Horváth Barbara

Természetesen a szántóföldekre és gazdákra gondolunk. –Februárban még gondot jelentett a sok eső, akkor belvíz is kialakult, de szerencsére a májusi eső tényleg aranyat ér! – mondta megkeresésünkre Dr. Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke.

Radovits szerint az sem baj, ha még jön eső, és az előrejelzést tekintve erre minden esély meg is van. –Változó volt térségenként az eddigi mennyiség, volt, ahol 50 milliméter esett, volt ahol 20 milliméter.

Az elnök elmondta, a tavaszi vetési munkákat már elvégezték, közel 50 ezer hektár föld került megmunkálásra, ezután a növényvédelem és –ápolás fog következni.

-Ami inkább problémát jelentett az a fagy volt. Pápa térségében volt a legnagyobb a kár, ott a szilva 40 százaléka fagyott el, míg az almatermés 80 százaléka semmisült meg a hideg idő következtében.  Szerencsére nagy szántóföldi problémát azonban nem okozott– sorolta az elrettentő számokat a szakember.

A kárbejelentést meghosszabbították május 23-ig, eddig kell jeleznie a gazdáknak, ha a termésükben kár keletkezett. Előbb regisztrálni kell, amiben a kamara falugazdászai is a termelők segítségére állnak, a kérelem benyújtása után nyílik meg a kárbejelentő felület a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. – A megyében folyamatos a kárbejelentés, főleg Csobáncnál, a Szent György-hegyen, illetve Kisapáti és Nemesgulács környékén a hegyek szoknyáinál, foltokban nagy károkat okozott a fagy a szőlőkben is. – emelte ki az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!