Gazdaság

2016.08.31. 19:10

Albérlet vagy szállás: hogyan adóztatják?

Budapest- Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Utóbbinál kötelező az adószám.

Napló-információ

A tartós ingatlan-bérbe-adáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás áfamentes, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, de legalábbis nyomon követhetően jegyez-ni kell a tulajdonos bevételét - figyelmeztet a NAV.

 

A szálláshely-szolgáltatás üzletszerű tevékenységnek minősül, több adózási mód közül választhat a tulajdonos
Fotó: illusztráció

A bérbeadásból származó jövedelmet két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyed-évenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék. Ha a magánszemély ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme az adóévben több egymillió forintnál, akkor a jövedelem tel-
jes összege után 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Más a helyzet a turisztikai jellegű bérbeadásnál, ami az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik. Az ingatlantulajdonosok több adózási mód közül választhatnak, a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek. A szálláshely-szolgáltatást az adott település jegyzőjénél kell bejelenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!