Gazdaság

2015.05.14. 17:07

Adószakértők a szerkesztőségben - Idén is segítettünk olvasóinknak

Két adóhivatali dolgozó szerkesztőségünkből segített olvasóink adóbevallásának elkészítésében.

Heffler Péter

A korábbi évekhez hasonlóan a Napló, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adóigazgatóságának együttműködése nyomán csütörtökön a szerkesztőségünkben telefonon segített olvasóinknak a személyi jövedelemadó-bevallásban két adóhivatali dolgozó. Kerekesné Kovács Bernadett a bevallási osztályról és Szalainé Somogyi Valéria, az ügyfélkapcsolati osztály munkatársa állt olvasóink rendelkezésére.

Május 20. a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje, ameddig kevesebb, mint egy hét van már csak hátra. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás kitöltését és beküldését, ugyanis több éves tapasztalat, hogy a határidő közeledtével akár a többszörösére is nőhet az ügyfélszolgálatok forgalma és a telefonos tájékoztatást kérők száma.

Ezért a Napló, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adóigazgatósága követve az eddigi évek hagyományát ezúttal is telefonos segítséget nyújtott, megkönnyítve olvasóink személyi jövedelemadó-bevallását. Csütörtökön két órán át Kerekesné Kovács Bernadett a bevallási osztályról és Szalainé Somogyi Valéria, az ügyfélkapcsolati osztály munkatársa várta a telefonhívásokat.

Az első olvasó családi kedvezmény érvényesítéséről érdeklődött, amire Szalainé Somogyi Valéria, az ügyfélkapcsolati osztály munkatársa adott választ. - A házastársak közösen érvényesítik a családi kedvezményt, így a két bevallás együttes töltése szükséges, mert bizonyos sorokat egymás bevallásának ismeretében tudnak csak kitölteni, ami a 19-23-as sorokra vonatkozik - mondta Szalainé Somogyi Valéria.

A következő telefonáló, egy őstermelő, arról érdeklődött, hogy milyen költségeket lehet elszámolni az őstermelői tevékenység végzésével kapcsolatban, milyen kötelezettségek terhelik, és hogy mikor lehet igénybe venni a mezőgazdasági őstermelői, legfeljebb száz ezer forintig terjedő kedvezményt. A kedvezmény feltétele ügyfél-azonosító (regisztrációs) szám az MVH-tól.

Annak az olvasónknak, aki külföldi adóhatósághoz szeretne igazolást kérni, Kerekesné Kovács Bernadett a bevallási osztály dolgozója válaszolt, miszerint ennek a feltétele a benyújtott személyi jövedelemadó bevallás.Ezt követően egy fiatalember az ápolási díjról érdeklődött, mivel egyedül van otthon a beteg édesanyjával. Tájékoztatták, hogy az ápolási díjat nem kell bevallani, mert az mentes az adó alól.

Egy közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező idős házaspárnak sem kell bevallást benyújtania, ugyanis kiderült, hogy az egy főre jutó a hatszáz ezer forintos bevételt nem érték el.

Az egyik olvasónk a családi ház eladásáról érdeklődött, ami egy tulajdonban van anya és lánya között, immáron öt évnél régebb óta. A nő elmondta, hogy még 2009 előtt került a tulajdonába, ezért tájékoztatták, hogy ezt nem is kell a bevallásban szerepeltetnie. Az osztalékot azonban, legyen az bármilyen alacsony is, szerepeltetni kell a bevallásban. Folyamatosan csörgött a telefon, a vonal túl végén pedig egy fiatalabb olvasónk a családi kedvezmény igényléséről érdeklődött. Elmondta, hogy kevesebb volt az összevont adóalap, mint az igénybe vehető kedvezmény, így kiderült, hogy a járulékból is igénybe veheti a családi kedvezményt.

Szalainé Somogyi Valéria és Kerekesné Kovács Bernadett készséggel válaszoltak olvasóink kérdéseire (Fotó: Balogh Ákos)

A következő telefonáló magánszemélynek 2014-ben csak nyugdíjból volt jövedelme, ezért az adóhivatali dolgozók tájékoztatták, hogy nem kell személyi jövedelemadó-bevallást benyújtania. Ha az olvasónak 2014 adóévről nem kell bevallást benyújtania, de az állami Adóhatóságtól a magánszemély bevallás csomagot kapott, azt sem kitölteni sem visszaküldeni nem kell, tudtuk meg.

Volt, aki az ANK program segítségével végezte az 1453-as lap kitöltését, de nem tartotta be, hogy előbb az eltartott adatait kell beírni, mert után a program nem engedi kitölteni a kedvezményt. Automatikusan blokkolva van a továbblépés addig, amíg az eltartottak adatai nincsenek beírva.

A következő telefonálótól megtudtuk, hogy egy anyukának és egy fiúnak a tulajdonában volt a lakóingatlan, előbbi vásárlással szerezte, több mint öt éve, a gyermek pedig az apától örökölte. A hagyatéki teherrel nem csökkentett forgalmi érték nagyobb volt, mint az eladási ár, ezért nem kell adózni és a bevallásban sem kell szerepeltetni ezt.

Egy úr két helyen dolgozott, de az egyik igazolását nem találta, így a 2014-es adatok híján van. Ilyenkor a helyes eljárás, hogy megpróbáljuk elkérni a papírokat a munkáltatótól. Amennyiben önhibánkon kívül nem állnak rendelkezésünkre a bevallás elkészítéséhez szükséges igazolások, úgy a bevallási késedelemről 2015. május 20-ig bejelentést kell tenni az Adóhatóságnál. Ebben az esetben a bevallási késedelem miatt, mulasztási bírságot az állami adóhatóság november 20-ig nem szab ki, azonban a bevallás benyújtásával egyidejűleg az akadályoztatás megszűnését követő tizenöt napon belül a késedelem igazolására vonatkozó kérelmet előterjeszti – mondta Szalainé Somogyi Valéria.

Eztán egy hölgy elárulta, hogy ingatlanértékesítésből származott bevétele, és nem tudja, hogy ezt be kell e vallania. Tájékoztatták, hogy az Adóhatóságtól vagyoni és szociális körülményeire tekintettel kérheti az adónak a mérséklését, ha ő ezt lakóingatlanra költötte.

Egy úr arról érdeklődött, hogy ajándékba adott egy ingatlant a lányának 2012-ben, aki eladta azt, és a nem tudják, hogy most kell e adózniuk utána. Kerekesné Kovács Bernadett elmondta, hogy ajándékozással szerzett ingatlan eladása esetén, kell adót fizetni, ha az ajándékozás pillanatában nem kértek illetéket érte, figyelemmel a beszerzés évétől eltelt öt, illetve tizenöt évre. Előbbi lakóingatlan, utóbbi egyéb ingatlan esetében értendő és a bevétel huszonöt százalékának a tizenhat százalékát értjük alatta.

Egyik olvasónk elmondta, hogy nem várta meg, hogy nyugdíjas legyen és előbb vette ki az önkéntes nyugdíjpénztárból az összeget, ezért fizetnie kell nem csak adót, hanem még egészségügyi hozzájárulást is. Kérdése az volt, hogy melyik sorban szerepeltesse ezeket a kötelezettségeket, melyre elárulták neki, hogy ha valakinek megszűnt az önkéntes nyugdíjpénztári tagsága az egyéb jövedelemként kapott összeg után 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. A jövedelem 78 % -a után 16 % szja-t és 27% egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, előbbit a 1453-as lap 14-es sorában, illetve utóbbit a 1453-09-es A-lap 294-es sorában kell szerepeltetni.

Utolsó telefonálónk is egy hölgy volt, aki azt kérdezte, hogy az őstermelésből származó jövedelem után a 15% egészségügyi hozzájárulást, a támogatással növelt összeg után kell e megfizetnie. A válasz szerint a támogatással növelt összeg után, a bevétel 5%-ának 15%-át kell egészségügyi hozzájárulásként megfizetni, ha a 600 ezer forintot meghaladta a bevétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!