Gazdaság

2015.04.19. 09:59

Közös túrát szervezett a Bakonykarszt és a Hajagi Civil Közösség

Hajag - A víz világnapjához kapcsolódva szervezett túrát a Tiszta-víz-forráshoz a közelmúltban a Hajagi Civil Közösség és a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt.

Szabó Péter Dániel

Összesen 22 kilométert gyalogoltak felnőttek és gyermekek, hogy eljussanak a Bakony legnagyobb forrásához. Ezzel a résztvevők csatlakoztak a Gyalogolj a vízért! (Walking for Water) nemzetközi akcióhoz is, tájékoztatta lapunkat Bácskai Péter főszervező.

A túra a herendi horgásztavaktól indult, ahol a közel száz túrázónak előbb Glück László herendi krónikás ismertette a horgásztavak történetét, majd a szentgáli Brenner László mesélt a Hajag környéki tanyavilágról.

Lelkes túrázók kisebb csoportja a bakonyi Tiszta-víz-forrásnál. Fotó: Bácskai Péter

A folytatásban a Séd patakot követve egészen 450 méter magasra, a nagy vízválasztóig kapaszkodtak fel a túrázók. Itt a csoport fele folytatta a 22 kilométeres túrát, a többiek 7 kilométeres távon ismerkedtek a Séd vízfolyásaival, melyeket 18 forrás táplál a környéken.

– Utunkat folytatva a Gella-patak vízgyűjtőjébe ereszkedtünk, ahol sok-sok forrás ered a völgyekben, bővizű patakká duzzasztva a Gellát. A Tiszta-víz-forrás elnevezés nem véletlen: kristálytiszta vizében lelátni a forrás háromméteres medencéjének aljára. Pihenőt tettünk a forrásnál, majd megkerestünk egy kincset, melyet a korábbi napon a bakonybéli túrázók rejtettek el számunkra, tele jókívánságokkal, versekkel, bakonybéli programnaptárral – mondta el Bácskai Péter.

A vidám csapat a visszafelé vezető úton útba ejtette Mátyás király pincéjét, a Farkasréti-forrást és a hajagi barkócafát is. Végül lepihentek a Holló és Bárány vendégházhoz tartozó gyönyörű réten, ahol nyársakkal és szalonnával várták a fáradt vándorokat a Bakonykarszt munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!