Gazdaság

2016.07.22. 17:25

A siker alapja a pontos tervezés

Veszprém - A siker alapja a pontos, jó tervezés, a piaci lehetőség felismerése, a megvalósítható célok és a szakmailag, emberileg egyaránt kitűnő csapat - mondta Lakatos Antal, a Kinizsi Bank Zrt. meghatározó tulajdonosa, akivel három évtized mérlegéről, gazdaságról, társadalmi felelősségvállalásról és a nyári kikapcsolódásról is beszélgettünk.

Kovács Erika

- Aggódik a fiatal generáció jövőjéért?

- Átalakuló világban élünk, a technikai fejlődés sokat segít az életünkön, de a személyes közelséget elveszi. A legfontosabb értékek csorbulnak, mint az egymáshoz való viszony, a szeretet és erkölcs, a másikért való kötelezettségvállalás, az aggódás. Fontosnak tartom, hogy a rászorultakat, elesetteket segítsük, de azt látom, ez egyre ritkább, inkább az jellemző a társadalomra, hogy a másik iránt nem aggódik. Előnytelenül változott meg a világ. Szomorú, hogy törvényt kell hozni az idős rokonok segítésére. Erősödik a társadalmi szétszakadás, egy szűk réteg gyarapodik, mások zuhannak a szegénységbe. Egy ilyen világban fontosak a gyerekek, akik a jövőt jelentik, alapvető figyelni azokra, akik szűkös körülmények között élnek, sokan megfelelő családi támogatással többre vinnék. Alapítványunk ebben sokat segít.

Lakatos Antal: Az érték önmagunkban és a kitűnő, zömében több évtizede itt dolgozó, magasan képzett kollégáimban rejlik
Fotó: Balogh Ákos

- Arról is beszélt korábban, hogy a kapzsiság gátakat, értékeket sodorhat el. Ezt hogy érti?

- Emberi, erkölcsi tartás, illetve hit kérdése, hogy a gonoszat el szabad-e fogadnunk. Saját magam tekintetében is azt vallom, nem szabad feladni az embernek saját maga küzdelmét és harcát.

- Az integrációra gondol, amihez kereskedelmi bankként nem kívántak csatlakozni?

- Igen. Közel 30 éves, intenzív fejlődésen vagyunk túl. Vallom, az embernek bíznia kell önmagában, saját hitében, és csak akkor tud sikereket elérni, ha a hitéért, elveiért meg is képes küzdeni. Ugyanez a védekezésre is jellemző, ha adott esetben a bíróságon kell kiállni az embernek az igazáért. Ami az integrációt illeti, ma is folyik a küzdelem, a rendszer átalakítása. Ami az önállóságunk mellett szól, az érték, ami önmagunkban és a kitűnő, zömében több évtizede itt dolgozó kollégáimban rejlik.

- Minek tulajdonítja, hogy sikerrel veszik az akadályokat?

- Jelentős előny a hason- ló pénzintézetekkel szemben, hogy jókor és jó időben indítottuk el a virtuális banki megoldásainkat. Ehhez kollégáink szemléletét át kellett alakítani, de ez költséghatékonyságot jelentett. Át kellett alakítani stratégiánkat, de ezt nem elbocsátások árán tettük. Önállóságunk főleg annak köszönhető, hogy stabil tulajdonosi struktúrával részvénytársaságként működünk.

- Ha ma visszatekint pályájára, újrakezdené? Hogyan emlékszik a kezdetekre?

- Közel 30 éve kezdtem a munkát fiatal diplomásként, új számítástechnikai rendszer bevezetése volt a feladatom a bank jogelődjénél. Az akkori manuális könyvelési rendszer ereklyéit ma is őrizzük az irattárunkban: muzeális értékű, régi könyvelőgépeket, cégfeliratokat, plakátokat. Az elektronikus adatrögzítés a '80-as évek elején nagy sikernek számított. Örömmel újrakezdeném, de a mai tapasztalattal néhány dolgot másként tennék, még gyorsabb és még nagyobb ütemű fejlődést tűznék ki célul. A siker alapja a pontos, jó tervezés, a piaci lehetőség felismerése, a megvalósítható célok és a szakmailag, emberileg kitűnő csapat.

- Mit tenne másképp?

- A strukturális fejlesztést hamarabb kellett volna megvalósítanunk, ahogy a felső vezetés szélesítését is.

- Mi a véleménye a hazai pénzügyi és gazdasági környezetről?

- A kamatcsökkentés indokolt, melynek beruházásösztönző hatása van, és ehhez jól párosulnak az uniós források, a stabil forint. Azzal viszont foglalkozni kell, hogy a nemzeti össztermék akkor is stabil legyen, ha netán csökkennek az uniós források. Komoly gondot jelent a munka-erőhiány. A kvalifikált szakmunkásképzésre súlyt kell helyezni, miként az oktatásra is. A mezőgazdaságban komoly lehetőségek vannak.

- Mivel tölti a nyarat?

- Erdélybe utazunk a családdal. A közelben itt a Balaton, Bakony, ami nagy ajándék, természeti szépségekkel, értékekkel, ahol mindig lehet kirándulni, túrázni, kerékpározni. Régi tervünk, hogy végiglátogatjuk a magyar várakat. Ennek az álmunknak a megvalósításához idén nyáron nekilátunk.

- Jut ideje egyik kedvenc nyári időtöltésére, a kerti
sütésre, családi összejövetelekre?

- Szakítunk rá. Gyakran főzünk marhapörköltet, halászlét, illetve húsokat a grillen, sokféle fűszerrel.

- Mellé egy pohár rozé?

- Természetesen. Friss, üde és könnyed. Akár a nyár, nem igaz?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!