Gazdaság

2016.04.06. 18:02

A Quaestor-károsultak nyílt levele a politikusokhoz

Veszprém-Budapest - A Quaestor-károsultak nyílt levelet fogalmaztak meg a politikusoknak, amiben közölték: nem hagyják, hogy a törvényesen szerzett vagyonukat ellopják.

Kovács Erika

A Quaestor-károsultak nyílt levelet küldtek Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár Jánosnak, a  Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnöknek, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, valamint Kósa Lajosnak, a Fidesz, Tóbiás Józsefnek, az MSZP, Vona Gábornak, a Jobbik, Harrach Péternek, a KDNP és Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének, hogy kifejezzék méltánytalan helyzetüket.

Nyílt levelükben – a minisztereknek egyes károsultak ügyeit, eseteit megemlítve – úgy fogalmaznak: nem hagyják, hogy törvénytelenül, a törvények kijátszásával, vagy éppen e célból törvényeket alkotva alapvető jogaikat elvonják, törvényesen szerzett vagyonukat ellopják. Azt írták, a politikusoknak, frakcióvezetőknek módjukban áll a törvényt kijavítani, csak politikai akarat szükséges hozzá. Ebben a kormánypártok felelőssége megkerülhetetlen. Ha a kormánypárti frakciók megszavazzák a törvény módosítását, megoldható lesz a Quastor-ügy.

A károsultak követelik többek között, hogy fizessék ki a jelenlegi második kárrendezési törvény alapján megítélt kárrendezést a törvényben jelenleg is szereplő határidőkkel, de ne mondassák le a károsultakat a további követelésükről. Ezzel párhuzamosan, de a jelenlegi kifizetéseket nem felfüggesztve módosítsák a második törvényt úgy, hogy az ne tartalmazzon diszkriminatív levonásokat. A károsultak kérik, hogy hozzák nyilvánosságra, a nyomozás az egyes Quaestor-cégeknél milyen vagyont talált, illetve a Quaestor-cégek egymás között milyen követelésekkel rendelkeznek. Vizsgálják ki a Magyar Nemzeti Kereskedőház 3,8 milliárd forintjának történetét. Hozzák nyilvánosságra, mely 11 ügyfél esetéről beszélt Ibolya Tibor fővárosi főügyész, akiknek állampapírjait a Quaestornál eladták, de a botránytól tartva mégis kifizették őket.

A Quaestor-károsultak azt írják levelükben, ne tájékoztassák a közvéleményt félre azzal, hogy megtörtént vagy éppen most történik a Quaestor ügyfeleinek kártalanítása. Vannak olyan károsultak, akiknek a jelenlegi kárrendezés elfogadható, és a veszteségek bevállalhatók. Őket fizessék ki. Legyen a tájékoztatás része az is, hogy 12 000 ügyfél nem kap semmit, és további ezrek olyan alacsony kárrendezést kapnának, hogy azt nem tudják majd elfogadni.

A károsultak közölték, továbbra is hallatják majd a hangjukat a pénzünk visszaszerzéséért, az alkotmányos jogaikért, a törvény maradéktalan végrehajtásáért.

Czvizler Csabáné a Veszprém megyei Quaestor-károsultak képviseletében kiemelte: a károsultak csak az értesítők kézhezvételekor szembesültek, hogy a már lezárt korábbi ügyletek kamatait is levonják a mostani kárrendezés összegéből. Nagy a szórás az értesítőben a kifizetésre kerülő összegről. A régebbi ügyfelek a pénzük 10–20 százalékét, míg az egy éven belüli ügyfelek 70–80 százalékát kapják meg. – Sok az idős, internettel nem rendelkező károsult, akik, ha igénylik, segítünk nekik. Ők a legnagyobb vesztesek, idős napjaikra félretett pénzük úszott el, sok közülük 5–10 éve ügyfele volt a Quaestornak – fogalmazott Czvizlerné. Hozzátette, sokan nem fogadják el a 10–20 százalékot, ők perre mennek. Csütörtökön országos demonstrációt szerveznek Budapesten, hétfőn 16 órakor pedig Veszprémben, a megyei könyvtárban lesz lakossági találkozó. – Talán nem véletlen, hogy április 1-jén kapták meg a károsultak az elszámolást. A levelek tartalma tragikus, lehangoló, embertelen. Ugyanis a 2016. január 7-én kiadott kárrendezési szabályzattól eltérően módosítva számolták ki az ügyfelek kárrendezési kérelmét. Ennek következtében lett 12 ezer embernek nullás elszámolása, a többinek megalázóan kevés összeggel állapították meg a kárrendezésként kifizetendő ellenértéket, tételes, részletes elszámolás nélkül, amit ellenőrizni sem tudnak – idézte egy károsult levelét Czizlerné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!