Gazdaság

2016.08.23. 17:55

Egyre kevesebb a munkanélküli - A pénzügyi szektor a legjobb

A munkaerőhiány időszakát éljük minden szakmában, így nem csoda, ha a statisztikák szerint egyre kisebb a munkanélküliség.

Piltman-Horváth Barbara

Azon túl, hogy egyre többen dolgoznak, még jobban is keresnek. Idén júniusban a bruttó átlagkereset 259 900 forint volt, ez 5,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első félévben a bruttó átlagkeresetek hat százalékkal nőttek a 2015. január– június időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt. Az első hat hónapban a nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó mértékének 15 százalékra csökkentése következtében – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,6 százalék volt. Minden szektorra jellemző a munkaerőhiány, a gazdaságot is befolyásolja ez a tényező.

2016 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 259 900 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 172 800 forint volt. A bruttó átlagkereset 5,7 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,3 százalékkal lett magasabb. A legjobban a pénzügyi, biztosítási tevékenységben dolgozók kerestek, az ő bruttó átlagbérük 527 200 forint volt, míg a legalacsonyabb béreket, 149 400 forintot, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozók vihették haza. A legmagasabb béremelést a költségvetési intézményekben dolgozók kapták, nettó jövedelmük 12,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

2016. április-júniusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel 234 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal, 5,1 százalékra csökkent. A nőket alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, esetükben a javulás is nagyobb mértékű volt. A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 32 ezer fővel 131 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 5,3 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 44 ezer fővel, 103 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 4,9 százalékra mérséklődött. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,6 százalékponttal 13,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek közel ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak és az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 4,5 százalékra, míg az utóbbiaké 4,2 százalékra. A munkanélküliség átlagosan 18,9 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!