Gazdaság

2016.11.20. 21:10

A maximumra törekszenek

A Pannon Egyetem és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Kutatás-fejlesztési és innovációs díjat 2016-ban a Kókai Tömítéstechnikai Kft. kapta meg.

Az innováció kezdetben alapanyag-fejlesztésre és hatékonyságnövelésre fokuszált a Kókai Kft.-nél. Mindez a 2000-es évek második felében gyorsult fel, amikor a cég elkezdett termékfejlesztési feladatokkal is foglalkozni. Ez nem a klasszikus alkatrészfejlesztést, sokkal inkább az adott alkatrész gumiösszetevőjének működési, illetve funkciós megfelelési fejlesztését jelenti.

A gumiipari termékeket gyártó Kókai Tömítéstechnikai Kft.-t 1984-ben alapította Kókai Mátyás és a felesége. A családi vállalkozásként indult városlődi garázscégből mára az iparág egyik meghatározó, Magyarországon egyedülálló technológiai bázissal rendelkező vállalata lett.

Gelencsér András rektor és Markovszky György között Laczkó Tóth Gergely
Fotó: Penovác Károly

A Kókai Kft. által gyártott termékek főként autó-ipari haszonjárművek és vasúti szerelvények fékrendszereibe, pneumatikus rendszerekbe, gépipari berendezésekbe, háztartási készülékekbe és egyéb tömegközlekedési járművekbe épülnek be. A cég számos magyar és nemzetközi nagyvállalat stratégiai beszállítójaként van jelen a piacon magas minőségi követelményeket kielégítő termékeivel. A világ 15 országába szállítanak alkatrészeket.

A vállalat dinamikus fejlődését jól jellemzi, hogy 2011 júliusában, majd 2015 januárjában átadott második, illetve harmadik üzemcsarnokával a termelési terület 7000 négyzetméterre növekedett. Jelenleg több mint 200 alkalmazottjuk van.

A Kókai Tömítéstechnikai Kft. innovációs tevékenysége a cég alapításától kezdődően domináns volt, hiszen a jóval nagyobb nyugati versenytársakkal szemben ez volt az egyik olyan terület, ahol versenyelőnyhöz juthatott a társaság.

Kezdetben alapanyag-fejlesztéssel és hatékonyságnöveléssel foglalkoztak. Az innováció a 2000-es évek második felében gyorsult fel, amikor a cég elkezdett termékfejlesztési feladatokat végezni. Ez nem a klasszikus alkatrészfejlesztést, hanem az adott alkatrész gumiösszetevőjének működési, illetve funkciós megfelelési fejlesztését jelentette elsősorban.

A harmadik üzemcsarnokban kapott helyet a cég K + F tevékenységét támogató laboratóriumegyüttes, amelynek technológiai felszereltsége a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb eszközökkel segíti a gumialapanyag- és késztermék-prototípusfejlesztési tevékenységeket.

Kókai Mátyás időközben a vállalat operatív vezetését átadta Laczkó Tóth Gergelynek, ő maga a
K + F + I tevékenységre összpontosít. Saját fejlesztésű termékeiken, illetve a megrendelőiktől kapott megbízásokon keresztül innovációs tevékenységük központjában továbbra is a magas minőségű és hozzáadott értéket tartalmazó, komplex gumis, fém-gumis és műanyag-gumis termékek gyártása és fejlesztése áll.

Közepes vállalkozásként a hatékonyság fejlesztése a másik innovációs fókuszterület, amely elsősorban az egyre gazdaságosabb termelés és környezetkímélő megoldások kiaknázását célozza meg. Az egyes technológiai folyamatok részleges vagy teljes automatizálása révén jelentősen csökkenthetők a gyártási költségek, a ráfordított idő és eszközszükséglet úgy, hogy emellett az - iparágra jellemző - élőmunka hatékonysága is jelentősen növelhető. Ezen fejlesztések melléktermékeként elmondható, hogy folyamatosan nő azon saját és vásárolt alapanyagaik részaránya, amelyek a környezetre kisebb terhelést jelentenek, ezáltal is jobb feltételeket biztosítva a jövő generációinak.

Laczkó Tóth Gergely nagyon köszönte a díjat. Úgy vélte, ez nem egy pillanatnyi dolog elismerése, hiszen 32 éve folyik kutatás-fejlesztés a cégnél. Örült, hogy felkerültek erre a térképre. Ez azt mutatja, hogy az a munka, amit a kollégái végeznek, helyes, és ebbe az irányba mennek tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!