Gazdaság

2017.03.30. 17:26

A magyar gazdaság kilátásai - Bod Péter Ákos tartott gazdasági áttekintést

Veszprém – Az elmúlt évek hazánknak kegyelmi időszakot jelentettek a kamatszint, cserearányok, uniós támogatások terén, mondta Bod Péter Ákos.

Balla Emőke

A Corvinus Egyetem tanára, volt ipari miniszter, volt jegybankelnök a Sikeres helyek, helyi sikerek klub rendezvényén tartott gazdasági áttekintést. Szólt arról, hogy Európának újabban nincs gondja az exportteljesítménnyel, a német gazdaság modernizálódása ígéretes, a világ cserearányai a fejlett nyugatnak (és a magyar gazdaságnak) segítettek 2014 és 2016 között.

Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaság egyik problémája, hogy a kisvállalatok (főként az 50 fő alatti) nem eléggé termelékenyek – a másik három visegrádi ország átlagához képest is elmaradnak –, a másik pedig az, hogy egyoldalúan fejlett iparunk van, a járműgyártás dinamikája felfelé húzza a gazdasági mutatót, a többi azonban elmarad mögötte. Az egyetemi tanár szólt a drámai demográfiai változásokról, valamint arról, hogy a foglalkoztatási viszonyokat és a jövedelmi szintet tekintve sem homogén az ország. A magyar gazdaság mutatói javulnak, de meghatározzák azt a kiszámíthatatlan külpolitikai, külgazdasági, pénzügyi tényezők.

Porga Gyula azt mondta: Veszprém gazdasági szerkezete, foglalkoztatottsága jó, a legnagyobb gondot a munkaerőhiány jelenti a cégeknek. A polgármester szerint fontos, hogy a cégvezetők, tulajdonosok közösségben beszélhessék meg a problémáikat. A Sikeres helyek, helyi sikerek klub alapítója és házigazdája Marton György, a Marsal Kft. tulajdonosa volt. A kerekasztal-beszélgetés résztvevőivel  – Olma Frigyessel, a Signator Kft. tulajdonosával és Korbély Györggyel, az Eurofamily üzletlánc tulajdonosával – a megyei munkaerő-piaci helyzetet tekintették át, a munkaerőhiány kezelésére kerestek választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!