Gazdaság

2016.10.30. 18:40

A kistermelők tudatosan nem alkalmaznak nagyipari módszereket

Nemesvámos, Litér - Motivált és elhivatott emberekkel ismerkedhettek meg a Csalán Egyesület gazdatúrájának résztvevői: ez alkalommal a tökmagolaj-sajtolás fortélyait, illetve az egészséges húskészítmények előállításának mikéntjét tanulhatták meg.

Leitner Vera

Az ajtón belépve érezhető a tökmagolaj nehéz, tömény illata a nemesvámosi sajtolóüzemben, ahol Bésán János ügyvezető fogad minket. A családi vállalkozás kezdetben tökmagtermeltetéssel és -exporttal foglalkozott, ám a tökmagolaj hazai térnyerését látva maguk is belevágtak itthon a tökmagolaj-készítésbe. A nemesvámosi sajtolóüzem 2012-ben épült meg.

Szubjektív dolog, kinek mi ízlik, de úgy gondolom, jó célkitűzés, ha arra törekszünk, hogy a vásárlók az egyedi íz után felismerjék a mi tökmagolajunkat is - véli Bésán János (Fotók: Leitner Vera)

- Mi az Alföldön termeltetjük a tökmagot, ez kerül be hozzánk. A legjobb olaj az 1-2 éves magból lesz, 2,5 kilogramm tökmagból jutunk egy liter olajhoz, amit nem mindegy, hogyan tárolunk - hívta fel a figyelmet Bésán János. Mint mondja, a tökmagolaj napfényen akár egy óra alatt is megromlik, de hűteni sem szabad, ne tároljuk nyolc Celsius-fok alatt.

- Persze szubjektív dolog, kinek mi ízlik, de úgy gondolom, jó célkitűzés, ha arra törekszünk, hogy a vásárlók az íze után meg tudják különböztetni a termelők olajait, s a sajátos aroma alapján a nekik megfelelő minőséget keressék.

A litéri Völgyesi Erika hasonlóan minőségorientált és céltudatos saját területén: ő a gazdaságában nevelt sertésekből állít elő húskészítményeket, különböző füstölt árukat. Hagyományos módszerekkel dolgozik, sem mesterséges tartósítószert, sem adalékanyagokat nem ad a sonkákhoz, szalonnákhoz, kolbászokhoz. Háromhetes sós pácolást követően nagyjából egy hétig füstöli a készítményeket, attól függően, milyen termék készül.

Völgyesi Erika hagyományos módszerekkel dolgozik, sem mesterséges tartósítószert, sem adalékanyagokat nem ad a húskészítményekhez (Fotók: Leitner Vera)

- Nem foglalkoztat a nagykereskedelem kiépítése, inkább a személyes jellegű, kisebb piacot lefedő, de minőségi termelés érdekel - mondja Erika. Annak viszont kimondottan örülne, ha termékeit egy gourmet étterem beszállítójaként is értékesíthetné. A vállalkozás férjével, Balázzsal együtt kettejük hozzáértésének és kitartásának eredménye, ám a kísérletező kedv is elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!