Gazdaság

2015.08.19. 08:03

A kilátást beárnyékolja a kiszámíthatatlanság - Saját növekedésükben jobban hisznek a vezérigazgatók, mint az országéban

Megyei körkép – A vállalatok első számú döntéshozói továbbra is bíznak saját cégük növekedésében, míg a globális és magyar gazdaság kilátásait illetően kevésbé optimisták.

Tremmer Tamás

A vezérigazgatók szerint a fő fenyegetettségek közé a kormányzati intézkedések az államháztartási hiány kezelésére, a túlszabályozottság, illetve a megfelelő szakemberek hiánya tartoznak.

A Price Waterhouse Cooper (PWC) Magyarország munkatársai negyedik alkalommal kérdezték meg és összegezték a hazai vállalatvezetők véleményét a gazdasági helyzetükről, kilátásaikról. A felmérés megállapította, hogy a vállalatvezetők hite a globális és magyar gazdaság húzóerejében csökken, saját bevételi kilátásaikat illetően viszont továbbra is optimisták. A globális eredményekhez hasonlóan Magyarországon is visszaesett a világgazdasággal kapcsolatos optimizmus mértéke; míg tavaly a cégvezetők 64 százaléka hitt a növekedésben, idén ez 46 százalékra csökkent. A saját bevételeket illetően viszont idén már a vezetők 82 százaléka mondta magát bizakodónak.

A globális és a magyar gazdaság, valamint saját bevételeik növekedésében bizakodók aránya a következő egy évben.

A növekedés és óvatos optimizmus mellett a magyar vezérigazgatók körében egyre erősebb az aggodalom az államháztartási hiány csökkentését célzó intézkedések (83 százalék) és a túlszabályozottság (76 százalék) miatt. Ugrásszerűen nőtt meg a számítógépes fenyegetettség, valamint az elérhető képzett munkaerő hiánya által okozott aggodalom mértéke, ezeken felül a korrupció és az ebből fakadó bizalmatlanság is nehezíti a vállalatvezetők életét.

A fenyegetettségek mérséklése érdekében a cégvezetők jelentős elvárásokat támasztanak a kormányzattal szemben. A tavalyi évhez képest megduplázódott azok aránya, akik versenyképes és hatékony adórendszert várnak, idén a megkérdezettek 72 százaléka szerint kell ennek kormányzati prioritásnak lennie; az elvárás erősebb, mint világszerte, ahol a vállalatvezetők 67 százaléka gondolkodik így. Magyarországon tavaly 45 százalék, idén már 68 százalék igényelné a képzett és alkalmazkodókész munkaerő megteremtését, túlszárnyalva a globális, 60 százalékos mértéket. Hazánkban a harmadik legfontosabb elvárás egy innovációt elősegítő üzleti környezet kialakítása volna; a globális eredményekben mutatkozó 30 százalékkal szemben nálunk 63 százalék várja ezt.

Mennyire tart az alábbi tényezőktől?

A megkérdezett vezérigazgatók szerint a vállalatok helyzetét a versenyben leginkább a szabályozói környezet tudja gyökeresen megváltoztatni. Világszerte a vezetők 66 százaléka, Magyarországon 59 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a vállalatukat legváratlanabb helyzetbe sodorni képes tényező az iparágra vonatkozó szabályozói környezet. A magyar vezetők szerint szintén hirtelen változást hozhat az ügyfelek viselkedése (51 százalék) és új versenytársak érkezése (29 százalék számol ezzel).

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bizonyos időközönként szintén megszondázza a tagjait, a vállalatvezetőket a kilátásaikról. Mennyiben van szinkronban a két felmérés? – kérdeztük Markovszky Györgyöt.

A két anyagban nagyon sok dolog az összecsengés, erősítette meg a kamarai elnök. Az egyik, s talán a legfontosabb, hogy mindenhol felmerült megállapítás a kormányzati kiszámíthatóság hiánya. A megkérdezettek 70 százalék felett látják ezt a legnagyobb problémának. Nyilván, aki jövőt tervez, a vállalkozás méretétől függően, a kiszámíthatóság fontos lenne.

A bürokrácia hazai nagymértékű elburjánzása szinte gúzsba köti a vállalkozásokat, erre megyénkben is felhívták a figyelmet, 80 százalék feletti arányban mutattak erre rá.

Az Ön szervezete számára mennyire fontosak az alábbi digitális technológiák?

Abban szintén egyezik a nemzetközi, hazai, és a megyei gazadási vezetők véleménye, hogy a globális helyzetet jobbnak ítélik, az EU-n beül hazánk helyzetét rosszabbnak vélik, ugyanakkor ezen belül a saját helyzetüket jobbnak látják. Érdekes, hogy magyarországi problématömegből kivételnek érzik a saját vállalkozást, amely fejleszt, növekszik, erre kész terveik vannak. Van ebben némi ellentmondás, jelezte a kamarai elnök, ettől függetlenül az utóbbi évek felméréseiben ez folyamatosan visszaköszön. Markovszky György szerint van ebben azért egy jó dolog: nyilván a saját helyzetét ítéli meg mindenki a legpontosabban, nem pedig a nagy átlagot. S ha elfogadjuk ezt, akkor az országos, a megyei összképnek mégis csak jobbnak kell lennie, mint amit a felmérés sugall.

A veszélyeztetettség területén a hazai és a megyei vállalatvezetők között teljes az összhang. Legfontosabbnak mindenhol a képzett munkaerő hiányát jelölik meg. A kamarai elnök leszögezte, minden szinten, a szakmunkástól egészen a specializált mérnökig hiány van a munkaerő-piacon. Ez a hiány a már most meglévő terveik megvalósítását is veszélyeztethetik a következő 3-5 évben. Ezt ma már nagyobb problémának érzik, mint a sokat emlegetett tőkehiányt. Tőkehiány mindig van, de ma már olyan kamatmértékek, lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a nagyvállalatok, a mikro-, kis-, és középvállalkozók egyaránt elérhető kondíciókkal juthatnak forrásokhoz. Ma már inkább a szakemberhiány a feszítő gond, vagy esetleg a célpiac hiányzik, mondta.

Együttműködik-e jelenleg (vagy tervez-e a jövőben) együttműködést a következő típusú üzleti partnerek valamelyikével? Az ábrák forrása: Price Waterhouse Cooper

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a régiók, a megyék egyre inkább egymással is versenyben lesznek a munkaerőért. Megyénkből buszok sokasága indul a győri Audiba, vagy éppen Vas-ba, Zalába. Mivel nálunk is hiány van, ezeket az emberek meg kell próbálni visszacsalogatni. Nyilván az Audival kevesek versenyképesek, de a többi helyen jó esélyeink lehetnek. Vagy távolabbról kell munkaerőt hozni.

Markovszky György úgy vélte, szemléletváltás szükséges. Nem az a megoldás, hogy a legkisebb településekre is elvigyük a munkahelyeket, mert ez lehetetlen, hanem akár munkásszállások, lakások építésével a koncentráltabb letelepedést kell lehetővé tenni. A megyei vállalatok által előre jelzett nagymértékű növekedési potenciálhoz azt kell biztosítani, hogy hozzájussanak a számukra szükséges több száz(!) munkaerőhöz. És erre nincs szervezett program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!