Gazdaság

2016.11.20. 21:10

A KAVOSZ azonnal reagál a változó piaci igényekre

A KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Fórumon szó esett arról, hogy 2016 őszétől a vállalkozások már 50 millió forint összegben igényelhetnek Széchenyi Forgóeszközhitelt, a fagykárral érintett agrárvállalkozások pedig még több településen juthatnak költségmentes hitelhez az Agrár Széchenyi Kártya keretében.

A Földművelésügyi Minisztérium a kedvezőtlen piaci helyzetben lévő tej- és sertéságazatokban is biztosítja az Agrár Széchenyi Kártyához kapcsolódó teljes hiteldíj-támogatás igénybevételének a lehetőségét - jelentette be Krisán László, a programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A Széchenyi Kártya Programon belül azok a vállalkozások, amelyek a hosszabb (maximum 3 éves) futamidejű Széchenyi Forgóeszközhitel keretében finanszíroznák forgóeszközeik, vagyis a működésükhöz szükséges alapanyagok, árukészletek beszerzését, mostantól a korábbi maximum 25 millió forint helyett már 50 millió forint hitelösszegben is igényelhetik ezt a hiteltípust. A hitelhez nyújtott kamattámogatás mértéke az év eleji kettő százalékról három százalékra emelkedett, ennek köszönhetően a hitel rekordalacsony kamat (jelenleg évi nettó 2,9 százalék) mellett, akár tárgyi biztosíték nélkül is elérhető.

Krisán László  Fotó: archív

Jelenleg még igényelhető az úgynevezett fagykáros Agrár Széchenyi Konstrukció, amelynek keretében az agrárvállalkozások - többek között szőlészetek, borászatok - részére az állam a jelenlegi négy százalékos kamat- és kezesidíj-támogatáson felül további, akár teljes hiteldíj-támogatást nyújt a rendelkezésre álló szabad támogatási keret függvényében legfeljebb a vállalkozás által kezelt ültetvény minősítésű földterület minden megkezdett hektárja után 500 000 forint igénybe vett hitelösszegig. (Az e fölötti hitelkeretre a normál Agrár Széchenyi Kártyához biztosított támogatások járnak.) Jelenleg több mint 900 településen székhellyel/fiókteleppel/telephellyel rendelkező agrárvállalkozás élhet az akár teljesen kamat- és költségmentes hitel lehetőségével.

A kedvezőtlen piaci helyzetben lévő tej- és sertéságazatok vállalkozóinak is van segítség: a Földművelésügyi Minisztérium elérhetővé tette az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez biztosított kiemelt (teljes hiteldíj) támogatás lehetőségét. Az állam az érintett tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozó és ezt igazoló agrárvállalkozások számára a 2016. december 31-éig benyújtott hiteligénylések alapján megkötött, maximum egyéves futamidejű szerződésekhez 100 százalékos kamat-, kezelésiköltség- és kezességidíj-támogatást, valamint az egyéb költségek (például regisztrációs díj, bírálati díj, értékbecslés költsége) együttes ösz-szegével megegyező mértékű támogatást biztosít a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén, ezzel segítve a gazdák nulla költségű finanszírozását az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében. A fentiek szerinti támogatás (tejhasznú tehén és sertés) állategységenként legfeljebb 500 000 forint, összesen legfeljebb 50 millió forint összegű hitelszerződéshez vehető igénybe. A SZKP hiteleiről részletes tájékoztatást a www.kavosz.hu oldalon, valamint a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara irodáiban kaphatnak.

 

Az MKB Bank újabb komoly lépést tett a mezőgazdaság finanszírozásának irányába, mikor - az agráriumból érkező ügyféligényekre reflektálva - 2016 tavaszán bevezette az Agrár Széchenyi Kártyát. A kedvezményes feltételrendszerű, állami kamat- és kezességidíj-támogatású konstrukcióval a bank szabadfelhasználású hitelkeretet biztosít a mezőgazdasági vállalkozásoknak, így az MKB Bank egyike azon kevés pénzintézeteknek, amelyeknél a Széchenyi Kártya Program összes terméke elérhető.

Az agrárvállalkozások számára nyújtott kedvezményes hitelen túl a ma már klasszikusnak számító finanszírozási megoldások igényelhetőek az MKB-nál a program keretén belül: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel átmeneti likviditási problémák áthidalására; Széchenyi Forgóeszközhitel készlet és szolgáltatások finanszírozására; Széchenyi Beruházási Hitel; Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel; Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel.

Az esetleges bankváltás sem okozhat problémát - ezt az MKB Bank megkönnyíti leendő ügyfeleinek. Az új Széchenyi Kártya-igénylés intézéséhez hasonlóan a KAVOSZ Zrt., a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban kezdeményezhető a hitelnyújtó bank módosítása. Az ügyfélnek nem kell visszafizetnie a másik banknál felvett Széchenyi Kártya-folyószámlahitelét és végigvárni az új igénylés folyamatát: a kettő összevonható, a korábbi tartozás azonnal kiegyenlíthető az MKB által rendelkezésére bocsátott hitelkeretből.

A programhoz való csatlakozása óta az MKB továbbra is őrzi domináns piaci pozícióját, különösen a magasabb hitelösszegek tekintetében. Miközben a kártyákra jóváhagyott hitelkeret a szektorban 12 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben, addig az MKB Banknál 20 százalékkal nőtt. A pénzintézet által kibocsátott Széchenyi kártyák száma négy százalékkal bővült, míg szektorszinten stagnálás mutatkozott. A 2016-ban kihelyezett volumen tekintetében az MKB Bank 20 százalék körüli piacrésszel a második legnagyobb szereplő.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!