Gazdaság

2015.05.18. 16:58

A gazdák várják az aranyat érő májusi esőt

A lassan nyáriasra forduló időben nincsenek könnyű helyzetben a gazdák, a csapadék mennyisége lényegesen elmarad az ilyenkor megszokottól.

Fejér Megyei Hírlap

Egy hete ugyan felhőszakadás, jégeső és vihar kíséretében megérkezett az eső a Dunántúlra, ám ez nem pótolja az áprilisban elmaradt csapadékmennyiséget. A májusi eső aranyat ér. A korai vetés, valamint a későbbi hozamok érdekében elengedhetetlen fontosságú a megfelelő csapadékmennyiség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint tavaly májusban a sokéves átlagnál több csapadék esett le, az év rekordtermést produkált.

– Nemcsak a friss vetések, hanem helyenként az ősszel földbe került gabonafélék is érzik már a száraz tavasz következményeit, amit jelez, hogy egyes táblákon sárgulni kezdtek az őszi búza alsó levelei. Nagy a szükség egy esős periódusra, a mostani időszak ugyanis meghatározó a növények fejlődésében. A még időben érkező, kiadós, esetleg több napos csapadék elősegítené, hogy a kenyérgabonák sűrűbb állományt neveljenek, kifejlődjenek az oldalhajtásokon is a kalászok, aminek eredményeként a potenciális termőképességüknek megfelelő hozamokkal fizessenek az egyes búzafajták. A gabonatáblák változatos képet mutatnak. Azokon a vidékeken, ahol több eső esett, illetve ahol korábban belvíz borította a talajt, biztató a növények fejlődése, másutt viszont látszik már, hogy szomjaznak a növények – összegezi a búzavetések állapotával kapcsolatos tapasztalatait Bedő Zoltán akadémikus, az MTA martonvásári agrártudományi kutatóközpontjának kutató professzora.


Porzik a föld, nagyon kellene az eső

A Naplónak Kozma Sándor, a nagyvázsonyi Táncsics Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója nyilatkozott. – Mivel nagy területen, több mint háromezer hektáron gazdálkodunk, hatványozottabban jelentkezik nálunk a probléma. Emberemlékezet óta nem volt ilyen csapadékhiány áprilisban és május elején. Ebben az időszakban sokat számít a növények fejlődése szempontjából a megfelelő mennyiségű eső. Sajnos együtt kell élni az időjárás okozta kellemetlenségekkel, alkalmazkodni kell a globális felmelegedés hatásaihoz. Tudomásul kell vennünk azt is, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási események. Anyagiakban egyelőre még nem érezteti a hatását a probléma, amely főként a kukoricát és a napraforgót érinti, ezeket már elvetették. Bíznak abban, hogy ez a hónap csapadékosabb lesz, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a májusi eső aranyat ér. Arra a kérdésre, hogy hogyan alkalmazkodnak a szárazsághoz, Kozma Sándor úgy reagált, hogy próbálják már a fajtakiválasztásnál figyelembe venni a növények csapadékigényét.

– Igyekszünk úgy összeállítani a vetéskultúránkat, hogy lehetőség szerint minél kevesebb korai vetésű tavaszi növény legyen benne. Az őszi vetésű gabonákat előnyben részesítjük. Az öntözés nyilván segítségünkre van, de gondot jelent, hogy erre jelenleg még nem jár támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!