Gazdaság

2016.11.27. 17:00

A főváros viszi a prímet- Uniós vidékfejlesztés ide vagy oda, felborul az ország

Budapest- A hazai cégstruktúra eddig is főváros centrikus volt, a cégalapítások alapján pedig továbbra sincs veszélyben Budapest vezető szerepe. A tendencián a vidékre irányuló európai uniós pénzek sem sokat segítettek.

Napló információ

Már a cégek számát tekintve is egyre inkább nehéznek látszik Magyarország. Jelenleg is Budapesten található a hazai vállalkozások 41 százaléka, de az új alapítású cégek tekintetében már 46 százaléknál jár az arány - állítja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a friss adatok alapján.

Az EU felzárkóztatási irányelvei alapján az uniós átlagnál fejletlenebb régiókat kiemelt támogatási fókusz illeti meg. Mivel idehaza - Közép-Magyarországot leszámítva - minden régió az európai uniós átlag alatti fejlettségű, az EU-s támogatások jelentős részben vidéken landolnak, de a cégalapítási számokon ez kevéssé látszik.

Megközelítőleg 23 ezer céget alapítottak idén hazai vállalkozók, ebből több mint tízezret Budapesten, ezzel a főváros szerepe tovább erősödött. Vélhetően a magasabb jövedelmi viszonyok a lakosságnak és a vállalkozóknak is egyre szélesebb rétegét vonzzák a főváros környékére, továbbá Magyarország viszonylag kis mérete is a központi erősödés irányába hat. Budapesten az egy lakosra jutó cégalapítás több mint háromszoros az ország többi részéhez képest - mondja az Opten szakértője.

Érdekes módon Budapesten kívül még Nógrád megye mutat kiemeltebb cégalapítási tendenciát, de annak a megyének van is mit behoznia, hiszen a nógrádi cégek száma a teljes hazai cégbázison belül az egy százalékot sem érik el jelenleg.

A cégalapítási számoknál ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a hazai cégek várható élettartama nem túl magas. Bár a felszámolási arányok javulóban vannak a néhány évvel ezelőtti értékekhez képest, a magas cégalapítási számok mellett mindig meg kell említeni a cégtörlések magas számát is. Sajnos Magyarországon a cégalapítás nem feltétlenül jelent örömhírt mindenkinek, és a cégalapítások nem állnak egyenes arányban a gazdasági fejlődéssel.

Az EU-s támogatások jelentős részben vidéken landolnak




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!