Gazdaság

2015.07.01. 09:07

25 milliárd várak felújítására

Megyei körkép - Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot, amelynek keretében országszerte 31 vár – köztük több Veszprém megyei - teljes vagy részleges felújítása történik meg a következő években.

Tremmer Tamás

A 25 milliárd forint összköltségvetésű program fő célja a tartósan állami tulajdonú műemléki állomány fejlesztése, valamint a természeti és kulturális örökség védelme. Az uniós és állami forrásból finanszírozott várprogram jövőre kezdődő, 4,5 milliárd forintos első ütemében kapott helyet a sümegi vár fejlesztése. A 2017-ben induló, több mint 12 milliárd forintos második ütembe fért bele a cseszneki, a Somlói vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, és a várpalotai Thury-vár. A tervek szerint 2017 végén, 2018 elején induló, 8,5 milliárd forint költségvetésű harmadik ütem keretében a szigligeti-, a döbröntei Szarvaskő-, valamint a gyulakeszi Csobánc várainál valósulnak meg állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!