2016.03.16. 09:02
Sokan panaszkodnak, hogy nem találnak szakembert a vendéglátásban
Veszprém – Sokan panaszkodnak, hogy nem találnak szakembert a vendéglátásban. Vagy külföldre mennek, vagy már közel sem olyan kvalitásúak, mint régen.
– Mindenki azt hiszi, ez egy könnyű szakma. Nem vettek fel sehova, amíg kitalálom, mit kezdek magammal, pincérnő leszek – meséli tapasztalatait a munkavállalókról Peidl Péter, az egyik ajkai vendéglátóhely üzemeltetője. – Nagyon nehéz olyan munkaerőt találni, aki a szakmájában is jó és hosszú távra is tervez. Nemegyszer találkoztam olyannal, aki csak azért megy el ilyen helyre dolgozni, hogy ott egy kis szakmai tudást, gyakorlatot összeszedjen, mellette elkezd németet tanulni, és pár hónap után már megy is ki Ausztriába, Németországba dolgozni.
Véleménye szerint ennek a folyamatnak a megállításához bérfejlesztésre lenne szükség. – De nemcsak a vendéglátásban, hanem minden szakmában és az egész országban. Mint üzemeltető abban gondolkozom, hogy a vendégeim miként döntenének. Amíg minimálbérért dolgoznak szalag mellett, mire befizetik a hiteleiket, a csekkjeiket, minden kötelező szolgáltatást, nem marad pénzük szórakozni. Nyilván, minél több a vendég, minél nagyobb a fizetőképes kereslet, úgy tudok én is bért emelni. Csak így lehet versenyezni a külföldi lehetőségekkel.
Akkor van lehetőség béremelésre, ha több a vendég - mondta el egy ajkai kávézó üzemeltetője
Fotó: Györkös József
Vágó Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) elnöke leszögezte, tény, hogy folyamatos a képzés, de a hallgatókból csak három év múlva lesz szakember. – Kevés azonban az olyan, aki itthon és a szakmában marad. Vannak, akik külföldre mennek, de sokan váltanak inkább. Nehéz szakma a vendéglátós, hiszen akkor dolgoznak a legtöbbet, amikor mások pihennek. Nekik nincs hétvége, ünnepnap, folyamatos a munkavégzés. Vágó szerint a nyári szezonban elfordulhat, hogy a környező megyékből, akár külföldről hoznak majd szakembereket, mert Veszprém megyében olyan kevés a képzett, jó képességű szakács, cukrász, pincér. – Mi azért dolgozunk, hogy a közeljövőben pár száz kollégának segíteni tudjunk.
Márkus László, az egyik veszprémi hotel tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hígul a vendéglátós szakma, nagy erőfeszítés kell ahhoz, hogy egyáltalán meg tudják tartani a jó szakembereket.
– Próbálkozunk saját nevelésű szakemberek foglalkoztatásával, szakmai gyakorlaton vannak nálunk tanulók, de kevés százalékuk olyan, akiket alkalmazni is tudunk. Akiket arra alkalmasnak tartunk, visszük rendezvényekre, kitelepülésekre, hogy élesben, nagyobb igénybevétel mellett tudjanak megismerkedni a szakmával, és nem utolsósorban mi is látjuk, hogy mire képesek. Jelenleg három olyan végzős diákunk van, akiről úgy gondoljuk, hogy érdemes lenne velük hosszú távon gondolkozni. Ketten visszautasítottak, mert inkább a Balatonra mennek.
Az egyik veszprémi hotel konyháján a meghatározó személyzet régi, megbízható szakemberekből áll. Felvételünkön Béndek Kálmán főszakács, Pázsitka László szakács (12 éve dolgozik itt) és Domonkos Roland főszakácshelyettes (ő kilenc éve a cég alkalmazottja)
Fotó: Balogh Ákos
A szezonban működő vendéglátóhelyek jóval nagyobb fizetést tudnak biztosítani. Bár csak a nyári időszakra tudnak elhelyezkedni, egyelőre a fiatalabb korosztályt a pénz jobban motiválja, mint a hosszú távú biztonság. – Vannak visszatérő dolgozóink is, akik a szezon végén inkább visszajönnek hozzánk, hogy bebiztosítsák a további megélhetésüket. Sajnos a mai diákok többsége már közel sem olyan minőséget képvisel a munkavégzés szempontjából, mint régebben. – A napokban találkoztam egy szakmai oktatóval, és megkértem, hogy ha lát valakit, aki érdemes lehet arra, hogy nálunk dolgozzon, mindenképp szóljon.
Az előző évem arra ment rá, hogy megtartsam a munkavállalóinkat – mondta a tulajdonos. Sokan mennek külföldre is, inkább alacsonyabb minőséget képviselő helyen vállalnak munkát, de az itthoni bérek többszöröséért. Van, akinek sikerül karriert csinálni – egy volt kollégánk Jamie Oliver csapatát erősíti.
Nehezen éli meg az ember, ha el kell engednie azokat, akiket taníttatott, és akikkel szívesen dolgozott együtt, de nem tudunk mit tenni, ha menni akar – összegzett Márkus László.