2015.11.30. 09:38
Régen hagyománya volt a marhahús fogyasztásának, most újra érdeklődés mutatkozik iránta
Devecser – Az állatok szeretete és a szakértelem családi hagyomány a Kiss családban. A fiatal gazda, Balázs – édesapja nyomdokait követve – elismert állattenyésztővé vált.
Kiss Balázs már gyermekkorában sokat járt édesapjával az egykori székpusztai állami gazdaságban, amelynek a helyén a jelenleg működő kft. ügyvezetője lett. A harminchárom éves fiatalember a keszthelyi szakközépiskolában tanult állattenyésztés szakirányon, majd mezőgazdasági és áruforgalmi technikusi képesítést szerzett. Fél évet Amerikában töltött egy farmon, hogy bővítse szakmai tapasztalatait. A keszthelyi egyetemen 2007-ben diplomázott állattenyésztés szakon húsmarha ágazaton, majd doktori fokozatot szerzett. Az ügyvezető felesége gazdasági agrármérnök, négy- és egyéves gyermekeik már most szívesen figyelik a telephelyen folyó munkát.
Kiss Balázs ügyvezető
– Élvezem a munkámat, a szakmát, bár egy kicsit sok a papírmunka – mondta Kiss Balázs, aki fontosnak tartja az újításokat. Nemrégiben valósult meg egyik jelentős célja: szarvasmarha- és sertésfeldolgozó üzemet nyitott Székpusztán.
– Nem tömegtermékeket akarunk gyártani, hanem minőségi szarvasmarhát, ami eltér a nagy áruházláncok külföldről behozott kínálatától – fogalmazott Kiss Balázs. Hozzátette, hogy helyben termelik a takarmányt, itt születik és nevelkedik az állat, itt vágják és értékesítik. Jelenleg egy istálló is készül, és a cég további tervei között szerepel a bérvágás, egy helyi bolt létrehozása, valamint a darabolásig tartó feladatokat kibővítenék érlelő, vákuumozó tevékenységgel, a csomagoláson még recepteket is ajánlanák a főzéshez.
Kiss Balázs, Vadász Sándor, Bendes István
– Régen hagyománya volt a marhahús fogyasztásának, most újra érdeklődés mutatkozik iránta – mondta az ügyvezető, azt remélve, hogy a kereslet tovább szélesedik. Az új üzemet Bendes István jegyző és Vadász Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácsosa adta át, majd a cég nyílt napot tartott. Kiss Balázs ismertette a vágás folyamatát és a gépek működését, majd marhapörkölttel kínálta a Devecserből és a környező településekről érkező vendégeket.