Gazdaság

2011.12.02. 06:55

A fogyasztóvédelem elismeri a jókat

Veszprém - Új hatósági hozzáállás figyelhető meg a fogyasztóvédelem területén az utóbbi másfél évben. Ennek gyökerei a megyei, illetve régiós gyakorlatban már korábbiak.

Varga Ibolya

Dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság stratégiai kabinetjének vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a jogalkalmazási politika változásának köszönhetően valósult meg az a gyakorlat is, hogy a kis- és középvállalkozások esetében az ellenőrzés nem  a büntetésről szól. Inkább arról, hogy a hatóság munkatársai segítsék a vállalkozókat az előírások megismerésében, a jogkövető magatartásban.  Ennek keretében tavaly megjelent a pozitív lista, melyen a több ellenőrzésen hibátlanul megfelelt vállalkozókat tüntetik fel. A  következő lépcsőben, várhatóan jövőre vezetik be a fogyasztóbarát emblémát. 


 A karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel kapcsolatban dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott elmondta a karácsonyi ellenőrzések során  nagyobb hipermarketekben, szupermarketekben főként az áruházláncok karácsonyi akciós tevékenységét nézik a megyében fogyasztóvédők. Az alkalmi kitelepüléseken, karácsonyi vásárokon és a piacokon a díszkivilágítási füzéreket vizsgálják emellett ebben az időszakban virág-, ajándék-, játék-, és műszaki üzletekben végeznek árellenőrzéseket a szakigazgatási szerv munkatársai.
 A tájékoztatón dr. Somogyi Istvántól, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetőjétől konkrét tanácsokat kértünk az év végi vásárlásokhoz.  

 

A pozitív szemléletet követi a fogyasztóvédelmi hatóság a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár elnevezésű program elindításával. Ide elsősorban a Magyarországon előállított és forgalmazott, minőségi termékek kerülhetnek, amelyek a hazai fogyasztók értékelése alapján kiemelkedők a kereskedelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!