Gazdaság

2011.06.21. 08:33

Tégla és környezetvédelem

Pápa - Változásokkal teli hat évtizedet tudhat maga mögött a Talajerőgazdálkodási Kft., amely az eltelt időszakban profil-, név- és tulajdonosváltáson egyaránt többször keresztülment.

Tremmer Tamás

Az 1951-ben alakult társaság három jogelődöt is magáénak tudhat, a Veszprém Megyei Tanácsi Téglaipari Egyesülést, a mezőlaki Tőzegkitermelő Vállalatot és a pápai Szervestrágya-gyűjtő és Kereskedelmi Vállalatot. Az elmúlt öt évtizedben profil-, név- és tulajdonosváltáson egyaránt többször keresztülment a vállalat. Állami cégből először önkormányzati, majd magántulajdonba kerültek. A tevékenységi körükben pedig a téglagyártástól a környezetvédelemig jutottak. Nem mellékesen készítenek virágföldet, és papíron már létrehoztak egy ökofalut is. A 60 éves jubileum kapcsán beszélgettünk Forsthoffer Ferenc ügyvezető igazgatóval.
 
A Talajerő-gazdálkodási Kft. pápai székhellyel működő kisvállalkozás, de több telephellyel is rendelkeznek. 1996-ban alakultak gazdasági társasággá, ekkor kapta meg mai nevét. A cég fejlődéstörténetének legátütőbb változását a 2001-es év hozta, amikor a kft. magántulajdonba került. Az új tulajdonosok személyes közreműködése nyomán az elmúlt tíz év számos sikert hozott, innen számítható a vállalkozás szakmai alapokra állított és jelentős fejlesztése.
 
A cég mai tevékenységeit elsősorban a tradíció, a környezetvédelem, a jogszabályi környezet változásai és a folyamatosan figyelemmel kísért piaci igények változása mentén alakították ki, tájékoztatott az ügyvezető igazgató. Mai tevékenységi körükbe tartozik az élelmiszer-ipari hulladékok gyűjtése, szállítása, hasznosítása; a veszélyes hulladékok, olajos talajok és iszapok szállítása, kezelése; a kommunális folyékonyhulladék-szállítás, csatornatisztítás; a tőzegbányá- szat; valamint a virágföld- gyártás és -kereskedelem. Működési területük országo-san kiterjedt, súlyponti működése a nyugat-magyarországi megyékben valósul meg. Jelenleg 35 alkalmazottjuk van.

 


 
A mindig költséghatékony gazdálkodásnak köszönhetően a cég képes folyamatosan forrásokat képezni a jövőbeni fejlesztések érdekében. Mindemellett számos pályázati lehetőséget kihasználva, az elmúlt tíz évben jelentős technológiai és infrastruktúra-beruházásokat hajtottak végre. Ezek közül a legjelentősebbek a 2002-ben újjáélesztett tőzegalapú földkeverékgyártó tevékenység érdekében valósultak meg.
 
2005-ben kisebb törés látszik a kft. működésében, meghiúsult a korábbi szerveshulladék-kezelő üzletágra alapított komplex hulladék-feldolgozó üzem megépítése. Ezt követően a cégvezetés új koncepciót keresve nagy lendülettel dolgozott tovább a társaság stabilizálása és fejlesztése érdekében. Jelenleg is számos előkészített projekttel rendelkeznek, melyek a jövőbeni fejlődési lehetőségeket mutatják meg. Ezek egyike a falusi turizmushoz kapcsolódik a 2007-2013-as Új Magyarország vidékfejlesztési program mentén.

2009-ben a társaság a Leader program keretében a turisztikai tevékenység, infrastruktúra, falusi szálláshelyek kialakítása elnevezésű fejlesztést indította be. Emellett továbbra is készen áll egy komplex hulladékkezelési, -hasznosítási projekt, amelyben egy komplex hulladékfeldolgozó üzem felépítése szerepel. 

- 2002-2010 között 212 millió forint értékű beruházásokat hajtottak végre, melyhez 100 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyertek el TFC-,
GVOP-, illetve GOP-forrásokból.

- Létrehoztak Pápán egy korszerű virágföld-csomagoló üzemet, egy azt megfelelően kiszolgáló műszaki gépparkkal.

- Tavaly helyeztek üzembe egy több gépsort ki-szolgáló automata palettázótechnológiát és egységrakat-mozgató gépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!