Gazdaság

2011.01.26. 06:30

Javaslat a vízdíj csökkentésére

Balatonfőkajár - A víz- és csatornadíj jelenleginél arányosabb terhelést jelentő átalakítását szorgalmazza a település polgármestere, aki javaslatát a kistérség ülésen már ismertette.

Halmos György

Forró Zsolt elmondta, hogy leginkább üdülőterületeken lévő települések állandó lakosait sújtja az a probléma, aminek megoldási elképzelését már a regionális vízszolgáltatónál is felvetette. A Balaton mellett lévő települések víz- és szennyvízhálózata az ott élő állandó lakosok arányához képest jóval nagyobb, ugyanis a hálózatot használják az üdülők is, de ők általában csak tavasztól a kora őszi hónapokig. Példaként elmondta, hogy a szomszédos Balatonkenese állandó lakosainak száma 3600 körül alakul az év nagy részében, de nyáron nem ritka, amikor 40 ezren használják a rendszert. Ugyanakkor szezonon kívül továbbra is alig négyezren fogyasztják a vizet, de a több tízezer lakos számára kialakított rendszer az állandó lakosok díjaiból tartja fent a DRV.

- Úgy vélem, hogy ez igazságtalan, hiszen, ha mindenki fizetné a fenntartási díjat, akkor számításaink szerint jelentősen csökkenhetne az állandó lakosok vízdíja. Ez nem azt jelentené, hogy a DRV-nek kevesebb lenne a bevétele, hanem azt, hogy a fenntartási díj az összes fogyasztónál jelentkezne, vagyis többen fizetnének alacsonyabb díjat.

Példával illusztrálva a polgármester elmondta, hogy kötelező közszolgáltatás a hulladékszállítás, annak a díját mindenki fizeti, függetlenül attól, hogy kiteszi-e a szemetes, vagy sem.

- A díjfizetést úgy is el tudnám képzelni, mint a mobiltelefonoknál alkalmazott kártyás rendszert, vagyis mindneki fizeti az átalánydíjat, ha annál többet használ, akkor kifizeti a többletet - fejtette ki a polgármester. Hozzátette, hogy várják a szolgáltató részéről a díjszámítással kapcsolatos visszajelzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!