2010.09.21. 18:53
Veszélyes falatok
Veszprém - A mostani, zömében csapadékos időjárás kedvez a szabadban termő gombáknak, de ha ilyent vásárolunk, főzünk, mindig meg kell győződnünk arról, hogy nem mérgező az, amit beszereztünk.
A veszprémi vásárcsarnokban kedden, pénteken és szombaton sokszor sorok állnak Kelli Lajos asztalkája előtt.
Nem mindenki hoz magával vadon termő gombát, sokszor csak ismereteiket akarják szélesíteni, vagy élvezik a gombaszakértő előadását, magyarázatait.
A kiváló előadói képességekkel megáldott férfi eredetileg tanár, mégpedig földrajz, testnevelés és etika szakos. Balatonfüreden tanít. Sokáig edző és játékvezető is volt, az utóbbi évben azonban csak a vásárcsarnokban vállal a tanításon kívüli elfoglaltságot. Sopronban az Erdészeti és Faipari Egyetemen a Magyar Mikológiai Társasággal közösen meghirdetett gombaszakértői szakképzésen kiváló eredménnyel végzett. Mindig szerette a gombákat, szüleivel már gyermekkorában gyakran kirándult és gyűjtötte a vadon termő fajokat.
Amint végzi a munkáját, felhívja a gombagyűjtők figyelmét arra, hogy a gombavizsgálat az ember összes érzékszervét igényli.
Megfogja, megdörzsöli, megszagolja az adott példányokat és ha olyant lát, amivel még nem, vagy csak nagyon ritkán találkozott, elkéri a gyűjtőtől és mire legközelebb jön, meghatározza a példányt és elmondja azt is, hogy ehető vagy sem.
Felhívja a gyűjtők figyelmét arra is, hogy soha ne egyenek olyan fajokat, melyek tulajdonságaiban nem biztosak. Minthogy hetente háromszor, kedden és pénteken fél 6-tól fél 2-ig, szombaton fél 6-tól fél 10-ig dolgozik a veszprémi vásárcsarnokban, ezekben az időpontokban szívesen megvizsgálja a felszedett gombákat. Kéri, hogy tönkkel, kalappal, egészben gyűjtsék.
Kelli Lajos szólt arról is, hogy ha néhány napig tárolni kell a gombát, akkor arra ügyeljünk, nehogy befülledjen, mert akkor már nem fogyasztható, ételmérgezést okozhat.
A kiránduláson begyűjtött gombákat érdemes megvizsgáltatnunk, akkor is, ha várni kell rá, hiszen mások is kérik a segítségét a zsákmány egyedeinek meghatározásához.