Gazdaság

2010.03.02. 14:33

Ellenőrzések egész évben

Székesfehérvár - Hatékony fellépést tervez a Vám-és Pénzügyőrség az adókikerülőkkel szemben. A környezetvédelmi termékdíjnál segítő kommunikációt, a vám és jövedéki ellenőrzéseknél a jogsértések visszaszorítását ígéri.

Németh F. Bernadett

A Vám- és Pénzügyőrség 2010-ben adóellenőrzési terv alapján végzi a környezetvédelmi termékdíj ellenőrzési tevékenységét.

A vizsgálatok kiterjednek a termékdíj alapjára, a befizetett termékdíj összegére, a mentesség jogszerű alkalmazására, a nyilvántartások vezetésének szakszerűségére, de az átvállalásokban szereplő adatok helyességére, valamint a központi költségvetést jogszerűen megillető, de nem realizálódott bevételek utólagos előírására és beszedésére is.

Az adóellenőrzések célja továbbá az adótörvényekben és más jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítésének, vagy elmulasztásának megállapítása - akár szándékos, akár nem -, és a feltárt hiányosságok esetén hatósági jogosítványok alkalmazásával intézkedni a törvényes állapot helyreállítására, közölte a pénzügyőrség, hozzátéve: fontos, hogy megfelelő kommunikációval, segítő vizsgálatokkal a vámhatóság előmozdítsa a helyes adózási gyakorlat kialakítását.

A környezetvédelmi termékdíj adóellenőrzéseinél kiemelt cél a költségvetési bevételi érdekeket leginkább veszélyeztető jogsértések, adókikerülési módok minél szélesebb körű feltárása.

A vám utólagos ellenőrzéseknél kockázatelemzéses kiválasztáson alapuló 5+1 százalékos szintet határozott meg a VPOP. Ebből az 5 százalékot kitevő ellenőrzések a teljes gazdálkodói körből, míg az 1 százalékot kizárólag az elektronikus import eljárásban (is) vámkezeltető gazdálkodói körből választják ki. A hatékonyság növelése mellett biztosítani kell az ügyfelek ellenőrzöttségből adódó adminisztrációs terhek mérséklését. Az utólagos ellenőrzési terület fokozottan vizsgálja a termékexport mögött álló gazdasági események valódiságát.

A jövedéki szakterület kiemelt hangsúlyt fektet a regisztrált és a nem regisztrált jövedéki alanyi körben tapasztalható jogsértések visszaszorítására, továbbá kiemelt ellenőrzéseket végez az időszakos, idegenforgalmi rendezvényekhez és ünnepi alkalmakhoz kötődően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!