Foci

2015.08.04. 10:36

Színvonalas harc várható a 2015/2016-os fociidényben - A szövetség támogatja a kiscsapatokat és az utánpótlást

Veszprém - A 2015/2016-os fociidény rajtja előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Veszprém megyei igazgatóját, Csik Ferencet kérdeztük.

Horváth Gábor

– A megye I mezőnye évek után változott ismét, ráadásul bővült is. A két nagyváros, Veszprém és Pápa részvétele milyen hatással lesz, lehet a küzdelemre?

– Színvonalas megyei első osztályú bajnokság várható. Három-négy csapat küzdhet hasonló esélyekkel a bajnoki címért. A Veszprém előtt csak a bajnoki cím megszerzése lebeg, Pápa hasonló célokkal vág neki a bajnokságnak. Az Úrkút és a Balatonfűzfő szintén a győzelemre tör. Hosszú menetelés lesz.

Csik Ferenc mutatja az irányt. A Magyar Labdarúgó Szövetség a megyei futballt is fejlesztené. Fotó: Balogh Ákos

– Nem okozott feszültséget a többieknél, hogy a pápaiak egy váratlan MLSZ-határozatnak hála az utolsó pillanatban „estek be" a mezőnybe?

– A ligaértekezleten minden csapat elfogadta a létszámemelést. Azonban a következő idényben visszatérünk a 16 csapatos bajnoksághoz. A Pápa ebben bajnoki évben az MLSZ elnökségi határozata értelmében felmentést kapott a megyei bajnokságban az utánpótláscsapatok szerepeltetésétől. A következő szezonban, amennyiben nem mennek tovább az NB III-ba, a megyében is kell indítaniuk utánpótlás együtteseket.

– Ha jól tudjuk, a megye III-ban változott a lebonyolítás korábbi rendje.

– Mindkét csoportban nyolc-nyolc együttes vág neki a szezonnak. Az utazási távolságok miatt egyik csoport sem vállalta, hogy összevonjuk a két mezőnyt. Így háromfordulós pontvadászatot fogunk lebonyolítani, 21 mérkőzéssel.

– Az alacsonyabb osztályú csapatok közül tavaly többen is szezon közben adták fel a szereplést, léptek vissza.

Támogatjuk minden csapat indulását a bajnokságainkban. Ahhoz, hogy egy szezont végig tudjon játszani valaki, legalább 20-25 játékossal kell rendelkezni, még a bajnoki rajt előtt. Dolgozó emberekről van szó, akik keveset tudnak edzésre járni és főleg saját kedvtelésből, valamint a csapategység hangulata miatt játszanak hétről hétre. Mi a háttér biztosításával tudunk segíteni, pályázati tanácsok, díjcsökkentés, technikai eszköz, sportszer támogatás. A helyi vezetők a komfortos edzés és mérkőzés feltételek, valamint egy szerethető motivált csapategység megteremtésével tudják az együtt maradást elősegíteni.

– Tudják ösztönözni, segíteni azokat a településeket, ahol nincs csapat, vagy csak éppen, időszakosan él meg a foci?

– Az előbb említett támogatásokon kívül futsal versenyeket fogunk szervezni novembertől. Ez lehetőséget biztosít majd azoknak a településeknek is, ahol jelenleg nincs nagypályás futball. Kisebb létszámot könnyebb összeállítani és talán ebből kialakulhat egy új baráti közösség. Talán így a nagypályás bajnokságot is felvállalják idővel.

– A megyei futball infrastruktúrája rengeteget fejlődött az utóbbi időszakban, de még van tennivaló. Milyen fejlesztések vannak napirenden?

– Az öltözők korszerűsítése folyamatos, a pályák gyepszőnyegének felújítása is. Fontosnak tartjuk a nézők kiszolgálását. Itt elsősorban a nézőtéri mellékhelység megépítését szorgalmazzuk, külön a hölgyeknek, külön a férfiaknak. Ez nem csak a labdarúgó mérkőzések megrendezését, hanem egyéb települési programok kiszolgálását is segítheti.

– Véleménye szerint, hogyan érinti a megyei szintű futballt az NB-s bajnokságok átszervezése, a magyar labdarúgás jelenlegi iránya?

– Az NB I 12 csapatosra csökkenése kevesebb hibázási lehetőséget ad a profik számára. Színvonalasabb bajnokság várható, emelkedő nézőszámmal. Fontos a magyar fiatalok szerepeltetése az első, illetve a második osztályban, ez ugyanis záloga lehet a tehetségek kibontakozásának. Felszabadult sok játékos, ők alacsonyabb osztályban fognak játszani, itt is emelkedni fog a színvonal. Az utánpótlás fejlesztés területén egységes képzés valósul meg, és ennek ellenőrzésére is lesz lehetőség. Az MLSZ már évek óta minden támogatást megad az utánpótlás fejlesztésre. A tervek létszámban meg is valósultak, emellett most itt az ideje a minőségi képzésre is hangsúlyt fektetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!